FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balažič poziva na odluku o prodaji Mercatora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. svibnja 2013.(Hina) - Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič pozvao je u petak njegove vlasnike da što prije odluče hoće li prodati svoje udjele.

"Očekujemo da u nekoliko idućih tjedana dođe do jasne odluke o tome hoće li se proces nastaviti ili ne", rekao je Balažič na poslovnoj konferenciji na Bledu.

U slučaju da se konzorcij vlasnika 53 posto dionica Mercatora, u kojemu su banke i Pivovarna Laško (PL), odluči za prodaju, taj proces će uzeti najmanje još pola godine, ocijenio je Balažič.

Obvezujuće ponude za kupnju udjela u Mercatoru predali su koncern Agrokor i fond MID Europa Partners, a od njih su vlasnici navodno zatražili da svoje ponude poprave i dopune.

Agrokor je za dionicu Mercatora, što je također neslužbena informacija, navodno ponudio 110 eura. To je nešto iznad njene trenutačne burzovne kotacije koja je više tjedana od predaje obvezujućih ponuda padala, ali i dvostruko manje od onoga što su vlasnici mogli očekivati prije godinu i pol dana, kad im je Agrokor nudio 221 euro po dionici.

Nakon višetjednog pada vrijednosti Mercatorove dionice zadnjih dana na burzovnom parketu pokazuje znakove blagog oporavka. Njegovoj je dionici na samom kraju tjedna tečaj popravljen za 0,58 posto, pa se u petak s njome na Ljubljanskoj burzi trgovalo po cijeni od 87 eura, uz skromni promet od 70.000 eura.

Slovenski mediji navode da će i u novoj odluci o tome hoće li Mercator biti prodan ili ne znatnu ulogu imati politika iako i Europska komisija zadnjih mjeseci Sloveniju sve češće potiče na bržu privatizaciju i povlačenje države iz korporativnog odlučivanja i upravljanja, te oslobađanje banaka u državnom vlasništvu od tereta kredita domaćim kompanijama.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙