FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balažič o poslovanju Mercatora i prodaji 53 posto dionica

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. svibnja 2013. (Hina) - Slovenski trgovački lanac Mercator je na razini grupe u prva tri mjeseca ove godine poslovao s gubitkom od 8,6 milijuna eura, a prihod od prodaje iznosio je 658,4 milijuna eura, što je za 2,6 posto manje nego u prvom kvartalu lani, izvijestili su danas čelnici Mercatora na konferenciji za novinare.

Direktor Mercatora Toni Balažič kazao je kako je gubitak u skladu s očekivanjima, manji je nego u istom razdoblju lani, a na kraju godine očekuje se pozitivan poslovni rezultat.

Nešto bolje rezultata poslovanja Mercator je na razini cijele skupine zabilježio u BiH i Srbiji, a lošije u Sloveniji i Hrvatskoj.

Balažič je najavio da će tvrtka, zbog makroekonomskih okolnosti na tržištima na kojima je prisutna te recesije i pada potrošnje, nastaviti s politikom ušteda i racionalizacija.

"Već smo poduzeli niz mjera štednje, a do kraja ove godine smanjit ćemo broj zaposlenih za 800, uglavnom u administraciji", rekao je i dodao da je uprava troškove uspjela smanjiti više nego što je planirala pa su troškovi poslovanja u prvom kvartalu za pet milijuna eura manji nego u istom razdoblju lani.

Na upit o aktualnom postupku prodaje 53 posto dionica Mercatora, za što su pristigle dvije obvezujuće ponude (Agrokora i financijskog fonda MID Europa Partners), Balažič je rekao da će uprava s vlasnicima u tome konstruktivno surađivati te da želi da odluka bude donesena što prije.

"Samo brza i konačna odluka omogućit će Mercatoru da se ponovo posveti svojoj osnovnoj djelatnosti", kazao je.

Upozorio je i da postupci prodaje i reprograma Mercatorova duga teku istodobno te da su povezani i uvjetovani.

"Proces refinanciranja duga odvija se po planu, nadam se da ćemo uskoro doći do rješenja koje bi Mercatoru omogućilo održivo poslovanje", rekao je Balažič.

Po neslužbenim informacijama koje su ovih dana objavili slovenski mediji, Agrokor je u svojoj obvezujućoj ponudi za kupnju 53 posto dionica Mercatora ponudio i preuzimanje Mercatorova duga prema bankama, ali pod uvjetom da s njima prethodno postigne ugovor o reprogramu koji je početkom godine počela Mercatorova uprava.

Balažič je također rekao da realan za Mercator u budućnosti ostaje i privremeno obustavljeni plan racionalizacije poslovanja preko monetizacije, odnosno prodaje vlastitih nekretnina, a nakon čega bi Mercator te objekte uzeo u najam od novih vlasnika. Taj će plan ponovo dobiti na aktualnosti i ekonomskom opravdanju kada se stabilizira Mercatorova vlasnička struktura i kad se promijene makroekonomske okolnosti, ocijenio je.

(Hina) xfl ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙