FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mreža TV upozorava na prijetnje novinarima

Autor: gvla
ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Televizijska postaja Mreža TV priopćila je danas da je predsjednik Gradskog vijeća sisačkog HSP-a i kandidat koalicije HDZ-HSP AS za predsjednika Gradskog vijeća Siska Veljko Novak verbalno prijetio njihovu novinaru Velimiru Bujanecu zbog čega je Bujanec protiv njega podnio kaznenu prijavu.

Takvi su napadi i prijetnje dio sustavnih pritisaka na novinare i slobodu medija, upozava se u priopćenju koje potpisuje direktor i glavni urednik Mreže TV-a Zvonimir Kabelka, te poziva medije i javnost da najoštrije osude izrečene prijetnje a predstavnike vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se počinitelja sankcioniralo.

Kako se ističe u priopćenju, Bujanec je prijetnje primio nakon emisije "Bujica" emitirane u ponedjeljak na toj televizijskoj postaji, u kojoj su objavljeni dokumenti koji Novaka inkriminiraju da je kao predsjednik Gradskog vijeća Siska za 96 tisuća kuna kupio gradskog vijećnika i 2005. s vlasti srušio SDP-ovog gradonačelnika Davorka Vidovića te instalirao HDZ-ovca Dinka Pintarića.

Bujanec je prijetnje od Novaka primio prvo posredno preko Ante Đapića, nakon čega se odvezao u zagrebačku policiju, gdje je prijavio prijetnje te u nazočnosti policijskih službenika nazvao Novaka na njegov mobitel i stavio ga na spikerfon. Novak je tada prijetnje ponovio i potvrdio razgovor s Đapićem, što su slušali inspektori PU zagrebačke, a Bujanec je potom protiv Novaka danas u Zagrebu podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji smrću, stoji u priopćenju, u kojemu se ističe kako je Bujanecu ponuđena i 24-satna policijska zaštita.

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da je od novinara Mreže TV Velimira Bujaneca zaprimila kaznenu prijavu zbog prijetnji protiv osobe čije ime iz PU zagrebačke u ovoj fazi istrage nisu mogli otkriti.

"Možemo potvrditi da je službeno zaprimljena kaznena prijava Velimira Bujaneca protiv osobe čiji identitet u ovoj fazi policijskih postupanja ne možemo otkriti", potvrđeno je Hini iz PU zagrebačke. "Sve ostale okolnosti utvrdit će se naknadno i dio su istraživanja koje će uslijediti", rečeno je. Iz PU zagrebačke pojasnili su kako je pitanje 24-satne policijske zaštite također dio naknadnih postupanja policije i utvrđivanja svih okolnosti.

Iz Mreže TV ističu kako su napadi na njihove novinare samo dio raznih vrsta pritisaka na televiziju te upozoravaju da su napadi i pritisci na novinare, oni verbalni ili bilo kojeg drugog oblika nasilja, apsolutno neprihvatljivi te se ne bi smjeli tolerirati u demokratskom društvu.

"Sloboda medija temeljno je demokratsko načelo u Europskoj uniji, na korak do koje se Hrvatska trenutno nalazi", dodaje se u priopćenju, te poziva HND, strukovne udruge, novinare i kolege svih hrvatskih novinarskih redakcija da najoštrije osude izrečene prijetnje kao suprotne osnovnim demokratskim načelima slobode medija, a predstavnike vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se nasilnu prijetnju, kao i onoga tko ju je izrekao, oštro sankcioniralo.

(Hina) xgvla ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙