FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EFJ: novinarstvo priznati kao javno dobro

Autor: ista
ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina) - Na Svjetski dan slobode medija Europska federacija novinara (EFJ) zatražila je da se novinarstvo prizna kao javno dobro u "razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva".

"Zabrinjava nas što su posljednjih mjeseci doslovce tisuće novinara širom Europe izgubile posao, neki zbog smanjenja broja radnih mjesta u medijima, a neki su gurnuti u nesigurniji položaj slobodnih novinara, neformalnih suradnika u medijima. Nesigurni oblici angažmana i manjak investiranja u ljudske resurse uvelike utječu na kvalitetu informiranja i slobodu medija", izjavio je u otvorenom pismu predsjednik EFJ-a Arne Konig.

EFJ je zabrinut zbog porasta neformalnih, nesigurnih oblika rada među novinarima, naročito mladima. Smatraju da to ugrožava profesionalne standarde, nezavisnost novinara i njihovu sposobnost da se pridržavaju standarda slobode i pluralizma medija.

Čak i u bogatim europskim zemljama sloboda medija je goruća tema. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti izlika za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Pod izlikom fleksibilnosti i tržišnog natjecanja zakidaju se i javni elektronski mediji, smanjuju se plaće novinara, zaobilaze kolektivni ugovori, ističu u EFJ-u.

"Ne možete imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako zamenarujete profesionalce koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost", naglasio je Konig.

Na skorašnjem Općem sastanku EFJ u Verviersu, od 13. do 15. svibnja pod naslovom "Novinarski sindikati u vremenima krize: Borba za novinarstvo kao javno dobro", delegati iz 26 europskih zemalja raspravljat će o golemim izazovima koji stoje pred novinarima kako bi mogli ispuniti svoju ulogu čuvara demokracije.

Europska federacija novinara grupacija je Međunarodne federacije novinara, a okuplja više od 300.000 novinara iz 37 zemalja.

(Hina) xpp/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙