FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cimos zatvara pogone u BiH, radnici prosvjeduju štrajkom

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. svibnja 2013.(Hina) - Zaposleni u pogonima slovenske tvrtke "Cimos" u Bosni i Hercegovini najavili su u utorak generalni štrajk zbog najave uprave koparske tvrtke kako će zatvoriti neke od postojećih tvornica u BiH u cilju preustroja i racionaliziranja poslovanja.

Štrajk su najavili zaposleni u "Cimosovoj" tvornici autodijelova u Srebrenici, koja treba biti zatvorena zajedno s onom u Sarajevu.

Srebrenički pogon "Cimosa" među rijetkima je koji postoje u tom gradiću, a tamo su do sada bila zaposlena 103 radnika kojima sada prijeti otkaz.

Sindikat zaposlenika je u priopćenju upozorio kako to ujedno znači neizvjesnost za više od 500 članova njihovih obitelji.

U pogonima u Sarajevu do sada je također radilo nešto više od 100 zaposlenih.

Uprava "Cimosa" najavila je kako će dio proizvodnje iz Srebrenice biti premješten u Gradačac, a dio iz Sarajeva u pogone u Sloveniji.

"Uslijed strateške važnosti Grupe Cimos, Republika Slovenija je odobrila dodatni kredit za likvidnost od 35 milijuna eura koji će u predstojećem razdoblju biti iskorišten između ostalog i za potrebne investicije u nove projekte u BiH kao i za plaćanje dobavljačima za normalni nastavak proizvodnje na svim lokacijama u BiH. Jedan od preduvjeta za dobivanje ove pomoći je i to da je Grupa Cimos obavezna u narednih nekoliko mjeseci izvesti detaljni poslovni i financijski preustroj", stoji u priopćenju uprave slovenske tvrtke.

Navodi se i kako provedbom plana preustroja Cimos ostaje među vodećim dobavljačima europske automobilske industrije.

Uz najavu preustroja poslovanja u BiH "Cimos" je objavio i kako je uručio otkaz svom dosadašnjem direktoru za BiH Fadilu Novaliću. U priopćenju uprave slovenske tvrtke stoji kako je otkaz među ostalim rezultat višekratne zloporabe položaja.

Novalić je međutim u izjavi lokalnim medijima u BiH ustvrdio kako je smjena isključivo rezultat njegova odbijanja da provede plan uprave "Cimosa" o zatvaranju dijela pogona u BiH i otpuštanju više stotina radnika.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙