FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren natječaj za društveno poduzetništvo

Autor: scvi
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Zaklada UniCredit, Zagrebačka banka i NESsT objavili su natječaj Moja zajednica za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo, kako bi se ojačali kapaciteti ovih poduzeća i udruga, priopćeno je danas iz Zagrebače banke.

Natječaj je otvoren do 26. lipnja 2013., a na njega se mogu prijaviti udruge i zadruge, zaklade, mali i srednji poduzetnici te inovativna start-up poduzeća, s projektom koji je vezan uz zapošljavanje za osobe s invaliditetom, rizične mlade, etničke manjine i druge populacije isključene s tržišta rada ili ostvarivanje održivog prihoda za obrtnike, poljoprivrednike i druge proizvođače s niskim prihodima kojima je potreban pristup tržištima ili, pak, uz tehnološke inovacije usmjerene na poboljšanje kvalitete života i ostvarivanje društvene koristi za zajednicu.

Natječaj, predstavljen danas na konferenciji za novinare, realizira se uz potporu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

“Ministarstvo snažno podržava inicijative i projekte usmjerene prema boljitku zajednice i rastu zaposlenosti. Društveni poduzetnici su ključan partner tijelima državne uprave u podizanju standarda hrvatskih građana, socijalnom uključivanju i zapošljavanju skupina u nepovoljnom položaju. Zbog toga je Ministarstvo pokrenulo izradu Strategije razvoja društvenog poduzetništva u RH za razdoblje 2014.-2020. kako bi osiguralo poticajno okruženje za društvene poduzetnike. Uz sustavnu potporu, društveni poduzetnici će postati nezaobilazan čimbenik socio-ekonomskog razvoja Hrvatske”, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić na konferenciji.

Iako se društvenim poduzetništvom u Europi bave isključivo zadruge, u Hrvatskoj su nosioci društvenog poduzetništva većinom udruge, koje dio prihoda ostvaruju kroz gospodarsku djelatnost, a ostvareni profit reinvestiraju u poslovanje udruge. Važnost ovog perspektivnog sektora je u generiranju novih radnih mjesta, a društvena poduzeća nadopunjuju usluge od javnog interesa i faktor su održivog razvoja zajednice, navodi se u priopćenju.

“Kroz potporu društvenim poduzećima nije nam cilj dati potporu proizvodnji nekog konkretnog proizvoda ili usluge, već težimo pružiti mogućnosti za njihov neovisni razvoj i proizvodnju”, rekao je predstavnik Zaklade UniCredit Guido Munzi.

Svi sudionici natječaja proći će radionice s ciljem povećavanja vlastitih kapaciteta za razvoj i provedbu društveno poduzetničkih aktivnosti, a tematski vezane uz izradu preliminarne studije izvedivosti, istraživanje tržišta i marketing te financije i pisanje poslovnih planova.

Po završetku radionica te prezentaciji projekata i poslovnih planova Zaklada UniCredit i Zagrebačka banka u suradnji s NESsT-om dodijelit će pet donacija u iznosu od 7.500 eura za svaku od najboljih poslovnih ideja.

“Društveno poduzeće je poslovna djelatnost osnovana za rješavanje kritičnih društvenih problema na financijski održiv način. Za organizacije civilnog društva, društveno poduzeće može biti neograničen i održiv izvor prihoda jačajući dodatno njihovu misiju. Za male i srednje poduzetnike društveno poduzetništvo podrazumijeva dugoročni razvoj zajednice koji uključuje stvaranje društvene vrijednosti i poticanje razvoja poslovanja“, izjavila je Andreja Rosandić, NESsT-ov regionalni menadžer za održivost.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙