FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavoncima predstavljeni natječaji Fonda za zaštitu okoliša

Autor: vsik
OSIJEK, 8. svibnja 2013.(Hina) - Četiri slavonske županije, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska, do sada su od Fonda za zaštitu okoliša i enegertsku učinkovitost za razne projekte dobile oko 540 milijuna kuna, a u tijeku je šest novih natječaja, rekla je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek načelnica za energetsku učinkovitost Fonda Marija Šćulac Domac.

Do 10. lipnja je otvoreno šest novih Fondovih natječaja za projekte za čije je sufinanciranje planirano izdvojiti 86 milijuna kuna, rekla je Šćulac Domac na predavanju kojemu je danas u županijskoj komori prisustvovalo 80-tak predstavnika regionalne i lokalne samouprave, tvrtki i udruga. Nazočnima su predočene mogućnosti za korištenje tih sredstava za ekološku javnu rasvjetu, poticanje kriterija obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitosti u industriji te čisti transport, navodi se u današnjem priopćenju Fonda.

Projekte vezane za pojedine natječaje mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici, zadruge hrvatskih branitelja i organizacije civilnog društva.

Javne ustanove te jedinice regionalne i lokalne samouprave od Fonda će moći dobiti bespovratno financijsku pomoć koja će ovisno o njihovom statusu iznositi 40 do 80 posto od ukupne investicije, rekla je Šćulac Domac.

Naglasila je kako će trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama Fond osigurati zajmove u visini od 1,4 milijuna kuna na rok otplate od pet godina i s odgodom povrata sredstava od dvije godine. Dodala je kako postoji mogućnost i subvencioniranja kamata kredita i do 800 tisuća kuna po projektu.

Do 200 tisuća kuna Fond će odobriti za projekte koje kandidiraju zadruge hrvatskih branitelja, a isti iznos po projektu moći će dobiti i udruge civilnog društva.

Nazočni su se posebno zanimali za mogućnost sufunanciranja projekata čistijeg transporta i poticanja energetske učinkovitosti u industriji, ali i za korištenje obnovljivih izvora enegije. Ulaganje u tzv. zelene tehnologije je važno i zbog zaštite okoliša ali i zbog financijske uštede, istaknuto je. Energetska ušteda može iznositi i 30 do 50 posto potrošnje energije, navodi se među ostalim u priopćenju.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙