FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry poziva Assada da se zauzme za mir u Siriji

Autor: vrad
AMMAN, 22. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u srijedu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da se zauzme "za mir" u Siriji, uoči susreta u Ammanu skupine "Prijatelji sirijskog naroda" koja okuplja zemlje što podupiru sirijsku oporbu.

Međunarodna mirovna konferencija koju žele Washington i Moskva i o kojoj će se u srijedu razgovarati u Ammanu, treba "zaustaviti krvoproliće u kojemu su izginuli desetci tisuća ljudi", istaknuo je.

"Pozivamo predsjednika Assada da se jednako zauzme za mir u svojoj zemlji", dodao je Kerry na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s jordanskim kolegom Nasserom Jawdehom.

"Odlučni smo u nakani da večeras pokušamo pronaći dodirne točke o raznim pitanjima, nužne dodirne točke za provedbu (zaključaka summita) Ženeve 1 (...) koji će sirijskom narodu omogućiti da odlučuje o budućnosti Sirije", rekao je.

Na susretu Prijatelja sirijskog naroda sudjeluje jedanaestero ministara vanjskih poslova iz Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Egipta, Njemačke, Italije, Jordana, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na susretu se očekuje i vođa sirijske Nacionalne oporbene koalicije George Sabra, rekao je glasnogovornik koalicije.

Na susretu će se razgovarati o rusko-američkom prijedlogu o međunarodnoj mirovnoj konferenciji na kojoj bi sudjelovali sirijska vlast i oporba, nakon prvog susreta u Ženevi u lipnju 2012. na kojoj je prihvaćen tekst kojim se predviđa provedba procesa političke tranzicije, ali u kojemu se ne govori o sudbini predsjednika Assada koji je kamen spoticanja u pregovorima.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙