FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija očekuje produženje roka za smanjenje deficita

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. svibnja 2013.(Hina) - Europska komisija produžit će za dvije godine rok u kojemu Slovenija svoj proračunski deficit mora smanjiti na manje od 2 posto BDP-a, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Službeno stajalište Europske komisije o akcijskom planu slovenske vlade za fiskalnu stabilizaciju i reforme, o kojemu ovisi moguće produženje roka za svođenje slovenskog proračunskog deficita u Maastrichtski okvir, bit će objavljeno iduće srijede.

Kako je objavila STA, Slovenija kojoj je Europska komisija još 2009. dala preporuke za smanjivanje proračunskog deficita na manje od tri posto BDP-a do kraja ove godine računa da će Europska komisija predložiti da se taj rok produži za dvije godine, zbog fiskalnog napora koji je Slovenija već uložila u fiskalnoj konsolidaciji, ali bi se s takvim prijedlogom morale složiti i sve ostale članice EU-a.

Slična produženja rokova za smanjivanje proračunskog deficita ranije su već odobrena Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, podsjeća slovenska tiskovna agencija.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek koja je u srijedu u Bruxellesu po prvi put sudjelovala na summitu šefova vlada i država EU-a na marginama summita sastala se s više europskih čelnika, među ostalima i s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Slovenska premijerka je rekla da vjeruje kako će dokumenti o financijskoj stabilizaciji i reformama što ju Slovenija ovog mjeseca poslala Bruxellsu uvjeriti Europsku komisiju kako njena vlada čini sve što može za makroekonomsku stabilnost i gospodarski oporavak.

"Imam osjećaj da nitko ne želi vidjeti još jednu državu kojoj bi bio potreban program financijske pomoći. Europa će biti zadovoljna ako naše probleme riješimo sami i podržava naša nastojanja", rekla je Bratušek novinarima nakon susreta s Merkel.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙