FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji zabrinuti šokantnim rezultatima o poslovnoj korupciji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. svibnja 2013.(Hina) - Istraživanje prema kojemu Slovenija spada u sam vrh država u kojima je poslovna korupcija uobičajena pojava šokiralo je slovensku javnost i medije koji u srijedu ističu zabrinutost rezultatima, ali i postavljaju pitanje o pouzdanosti istraživanja.

Prema ispitivanju 3500 vodećih financijskih stručnjaka, revizora i pravnika iz 36 zemalja, koji su odgovarali na pitanja o korupciji u svojoj zemlji, u anketi revizorske i konzultantske kuće Ernst&Young, 96 posto slovenskih menadžera smatra da je mito uobičajena praksa u poslovanju. Tako se Slovenija našla na samom vrhu ljestvice zemalja s poslovnom korupcijom, ispred Kenije gdje mito uobičajenom poslovnom praksom smatra 94 posto menadžera te ispred nekih drugih zemalja, među ostalim i Hrvatske, u kojoj je korupciju kao uobičajenu navelo 90 posto anketiranih menadžera.

Vodeći slovenski list "Delo" ističe u komentaru kako činjenica da 96 posto slovenskih menadžera smatra kako je korupcija pri poslovanju u Sloveniji uobičajena svakidašnja pojava izaziva zabrinutost, jednako kao i ljestvica na kojoj je Slovenija prikazana kao najkorumpiranija od 36 država u kojima je provedeno ispitivanje.

List navodi da za većinu njegovih sugovornika rezultat istraživanja provedenog krajem prošle godine, koje je u utorak objavio berlinski Die Welt, ne predstavlja posebno iznenađenje nego to doživljavaju kao potvrdu već prisutne teze o postojanju "sustavne korupcije" u slovenskom gospodarstvu.

S druge strane, navodi list, prisutne su i rezerve u pogledu stvarne težine objavljenog istraživanja jer je Ernst&Young sudjelovao i u izradi studije kojom je Slovenija za 2012. prema indeksu korupcije bila na 37. mjestu od 174 analizirane države, pri čemu su na vrhu ljestvice bile zemlje s najmanjim stupnjem korupcije.

Predsjednik slovenske protukorupcijske komisije Zoran Klemenčič izjavio je da ne može komentirati zaključak Ernst&Younga o Sloveniji kao najkorumpiranijoj zemlji u Europi jer je o studiji saznao iz medija te da ne zna koja je metodologija u studiji korištena, piše poslovni dnevnik "Finance". S druge strane, u protukorupcijskoj komisiji ponavljaju da već duže vrijeme upozoravaju na problem sustavne korupcije u Sloveniji te pozivaju na jačanje kontrolnih organa i promjenu zakonodavnih rješenja za borbu protiv te pojave.

Bivši predsjednik protukorupcijske komisije Drago Kos izjavio je za "Delo" da po njegovu mišljenju Slovenija ne spada među države u kojima je prilikom posla normalno platiti proviziju, ustvrdivši da u Sloveniji, za razliku od Kenije i sličnih država, mita nije normalna poslovna praksa, već je neprihvatljivo. To što su slovenski menadžeri u istraživanju ocijenili da je korupcija u njihovu poslovnom okruženju uobičajena, Kos tumači njihovim većim senzibilitetom prema "neetičnoj praksi" u poslovanju, ali i preevelikom dozom samokritičnosti prema stanju na području korupcije koja je u zadnje vrijeme prisutna, a uzrokovale su je razne korupcijske afere.

Predsjednik slovenske poslovne udruge "Menager" Dejan Turk za ljubljanski "Dnevnik" je izjavio da stvarno stanje s korupcijom u Sloveniji "nije toliko alarmantno", ali da je neetičko djelovanje među poslovnim ljudima ipak vrlo prisutno i predstavlja ozbiljan problem. Rezultat studije po kojemu je korupcija u poslovnom svijetu Slovenije uobičajena po njegovoj je ocjeni odraz realnog stanja jer se korupcijske pojave rijetko sankcioniraju zbog neadekvatnog pravnog okvira koji treba mijenjati. S druge strane, smatra on, alarmantni odgovori slovenskih menadžera o korupciji odražavaju i tradicionalnu slovensku sklonost da se na stvari gleda vrlo kritički i s velikom dozom pesimizma.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙