FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ustavni sud ukinuo je Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine. Po riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece. Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruga Grozd i Reforma, HSP-a 1861 i građana koji su zatražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju kurikuluma. Iako je sporan tek njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se "ustavnopravno sporne točke" odnose na cijeli dokument. "U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece", ustvrdio je Arlović. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu. "No traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima", kazala je Omejec.

ZAGREB

Odluka Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja poraz je koncepcije koju su zagovarali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i Aleksandar Štulhofer i oni bi trebali podnijeti ostavke, izjavio je u srijedu u telefonskoj izjavi za Hinu predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. "To je poraz koncepcije koju su zagovarali Štulhofer i Jovanović i trebali bi dati ostavke", istaknuo je Čičak. "U svijetu politički i moralno odgovorne osobe na takve poteze Ustavnog suda daju ostavku jer se radilo o stvari koja je potpuno uznemirila političku scenu u Hrvatskoj", rekao je on.

ZAGREB

Udruga "Nastavnici organizirano" podržala je danas ocjenu Ustavnog suda da je pri donošenju Zdravstvenog odgoja izostao dijalog, ističući kako oni na to upozoravaju od samoga početka. "'Javne rasprave' koje 'organizira' Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uopće nisu javne rasprave, nego prikupljanje individualnih mišljenja koje je obavljeno tek toliko da se zadovolji forma i daje potpuno lažnu sliku demokratičnosti donošenja odluka u Ministarstvu", komentirao je za Hinu tajnik Udruge Dalibor Perković. Zdravstveni odgoj, smatraju Nastavnici organizirano, uveden je nestručno i neprofesionalno te na ovakav način ne može donijeti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići. "Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i toga može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove 'afere' dobro je poslužila kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne riješava – pomeli pod tepih", ističu Nastavnici. Napominjući da Zdravstveni odgoj nije ukinut zbog sadržaja nego "zbog proceduralne nemuštosti pri donošenju", nastavnici ističu kako je za to od samoga početka kriv ministar.

ZAGREB

Članovi građanske inicijative "U ime obitelji" Lino Zonjić, odvjetnik Krešimir Planinić i dr. Željka Markić danas su na konferenciji za novinare objavili da su volonteri udruge prikupili preko 380 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se osiguralo da Ustav i zakoni Republike Hrvatske brak definiraju kao životnu zajednicu žene i muškarca. Unatoč negativnoj medijskoj atmosferi volonteri su uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa biračkoga tijela što je dovoljno za raspisivanje referenduma, rekao je Zonjić dodavši kako su volontere divljački napadali pojedinci, a možda i organizirane skupine. Napadima na našu djecu i žene, kako je rekao, žele spriječiti građane da se slobodno očituju na referendumu. Po riječima odvjetnika Planinića ovo će biti prvi put narodni referendum, na kojem će narod svojom voljom odlučiti da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav RH. Doktorica Markić je izvijestila kako su volonteri građanske inicijative "U ime obitelji" do sad napadnuti 50 puta te dodala kako je inicijativa sve napadaje prijavila policiji.

ZAGREB

Saborski zastupnici su se jutros nakon gotovo mjesec dana okupili u saborskim klupama no odmah na početku određena je 15-minutna stanka na zahtjev HDZ-a zbog napada na volontere inicijative „U ime obitelji“ koja sakuplja potpise za održavanje referenduma s pitanjem „Jeste li za to da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene“. „Situacija je alarmantna“, kazao je HDZ-ov Željko Reiner dodavši kako se takvi izljevi mržnje ne bi smjeli tolerirati. „Očekivali smo da se premijer, vlada ili pučki pravobranitelj obrate te da na pojavu nasilja reagira Sabor“, rekao je zatraživši stanku. Prije nego je predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko odredio stanku čestitao je izabranima na lokalnim izborima, a zastupnike zamolio da saborsku govornicu u raspravama ne koriste za lokalne teme i partikularne interese. „Ovdje je riječ o zajedničkim općim interesima Hrvatske i molim da o tome vodite brigu. Ovdje se ne vodi kampanja“, poručio je Leko zastupnicima.

ZAGREB

HDZ-ovi zastupnici zatražili su danas od Sabora da stane u zaštitu volontera građanske inicijative 'U ime obitelji', koji su u proteklih nekoliko dana bili izloženi brojnim napadima, a Željko Reiner ocijenio je da "Sabor ne smije odšutjeti činjenicu da su usred dana ljudi prebijani i paljeni jer se netko ne slaže s njihovim mišljenjem". Reiner je, nakon stanke koju je Klub HDZ-a zatražio kako bi se očitovao o tim napadima, ocijenio da je riječ o situaciji bez presedana u hrvatskom političkom i javnom životu. Volontere se ne samo vrijeđa, nego i fizički napada, posebno u Rijeci i Zagrebu, a vrhunac netolerancije i divljaštva je paljenje štanda na Cvjetnom, rekao je Reiner. Ponovio je da je HDZ očekivao da će se oglasiti premijer Zoran Milanović, pučka pravobraniteljica i "ministri koji su marširali u svim gay paradama". Za ignoriranje napada na volontere prozvao je i novinare, a Sabor i cijelo društvo je pozvao da poduzmu konkretne mjere protiv mržnje i netolerancije. "U demokratskim društvima nema monopola na istinu", istaknuo je Reiner. "Da su slučajno napadnuti zagovornici istospolnih brakova, svi mediji, ministri i udruge bili bi na nogama i zgražali se", uvjeren je Reiner. Predsjednik Sabora Josip Leko poručio je da se sve stranke u Hrvatskoj zalažu za demokratske vrijednosti i da se protive netoleranciji. Demokratske vrijednosi u hrvatskom društvu izvan su i iznad stranačkih i sve političke opcije podržavaju, grade i brane demokratske standarde, u to sam uvjeren i to ću braniti, poručio je Leko.

ZAGREB

Kako je i uobičajeno, saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je danas zahtjev nezavisnog zastupnika Ivana Grubišića da se Željku Kerumu ukine imunitet kako bi ga kazneno gonio za klevetu, a za takvu odluku Povjerenstva glasovao je i sam Kerum. Grubišić je Keruma pred splitskim Općinskim sudom tužio za klevetu jer ga je u travnju nazavo "jugoslavenčinom i KOS-ovcem", ustvrdivši da "mrzi sve što je vjersko i hrvatsko". MIP, međutim, u pravilu ne ukida imunitet na zahtjev privatnih tužitelja, a predsjednica tog tijela Gordana Sobol danas je objasnila da se kazneni postupak može pokrenuti nakon što Kerumu istekne mandat, jer zastarni rokovi ne teku dok zastupnika štiti imunitet. MIP je potvrdio odluku HDZ-a da se u zastupničke klupe, umjesto preminulog Branka Vukelića, vrati Goran Marić.

ŠIBENIK

Zbog lošeg rezultata koje je prošle nedjelje na lokalnim izborima u Šibeniku polučila Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), predsjednik Gradske organizacije te stranke Mirko Radak stavio je danas svoj mandat na raspolaganje. HSU nije ostvario niti daljnju participaciju u Gradskom vijeću grada Šibenika, navodi Radak, koji je bio nositelj liste, u priopćenju za medije. "Konzekvence su jasne: snošenje moralne i ljudske odgovornosti i povlačenje s dužnostima prvog čovjeka HSU u Šibeniku", zaključuje Radak u svom priopćenju medijima. Na lokalnim izborima 2009. godine HSU je osvojio dva mjesta u šibenskom Gradskom vijeću. Jedan je vijećnik bio Radak, a drugi je kraj mandata Gradskog vijeća dočekao kao nezavisni vijećnik.

ZAGREB

Dvojica optuženih za prometnu nesreću u kojoj su početkom prosinca u Zagrebu poginule dvije osobe nisu danas došli na sud izjasniti se o krivnji, a najavljeno je psihijatrijsko vještačenje da se utvrdi je li drugooptuženi kadar pratiti raspravu. Igor Loborec, vozač toyote koji je vozio neprilagođenom brzinom od gotovo 90 kilometara na sat i pokosio 36-godišnjeg oca i njegova osmogodišnjeg sina, ubivši ih na mjestu, kao drugooptuženi nije došao jer je od uhićenja stalno na psihijatrijskom liječenju s dijagnozom PTSP-a, rekao je njegov odvjetnik Gordan Preglaj. Predložio je da se to potvrdi psihijatrijskim vještačenjem. Odvjetnik prvooptuženog Stjepana Brdarića, vozača kombija koji je po optužnici skretao ulijevo dok još nije propustio sva vozila iz suprotnog smjera, rekao je da je Brdarić krenuo rano ujutro na sud, ali da mu je mobitel isključen. "Ne znam gdje je", rekao je odvjetnik Miroslav Vlašić. Loborec (25) nakon nesreće je tvrdio da je 36-godišnjeg Daria Puljića i njegova osmogodišnjeg sina Patrika pregazio kad je izgubio nadzor nad vozilom jer je izbjegavao kombi koji mu je oduzeo prednost. Vozač kombija Stjepan Barbarić (55) tvrdio je da je skretao pravilno, a da Loborčevu toyotu nije mogao vidjeti jer se prebrzo približavala.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙