FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

MEDULIN - Ministar financija Slavko Linić poručio je danas da Croatia Airlines više neće živjeti na teret poreznih obveznika jer Vlada neće dopustiti trošenje sredstava iz državnog proračuna na "one koji nemaju pravo biti na državnom proračunu", a korisnike proračuna upozorio je da više neće biti podizanja poreza građanima. Ne može više Croatia Airlines živjeti na teret poreznih obveznika, već treba početi živjeti od svog rada - ili će početi raditi i zarađivati ili više nećemo imati nacionalnu aviokompaniju, istaknuo je Linić na SDP-ovoj tribini o stanju u gospodarstvu. Hrvatska je odabrala kapitalistički model s tržišnom ekonomijom u kojoj se "plaća mora zaraditi". Stoga je neprihvatljivo da uz prosvjetare i liječnike na državnom proračunu budu i željezničari, piloti i stjuardese. Onda se čudimo što imamo 180 milijardi kuna vanjskog duga, kaže Linić. Novce treba usmjeriti u investicije, jer samo na taj način možemo spasiti radna mjesta, rekao je Linić dodavši kako građani mogu biti sigurni da će svi plaćati poreze.

ZAGREB - Postignut je dogovor između Sindikata strojovođa Hrvatske i Uprave HŽ Putničkog prijevoza pa sutra neće biti najavljenog štrajka u željezničkom putničkom prometu, doznaje se iz HŽ-a. Nakon uspješno provedenog postupka mirenja, sindikat i Uprava HŽ Putničkog prijevoza dogovorili su se oko svih važnih pitanja navedenih u zahtjevima iz najave štrajka, kažu u HŽ-u. Dogovoreno je da Sindikat strojovođa neće organizirati i provoditi štrajk ni industrijske akcije u HŽ Putničkom prijevozu u sljedećih godinu dana, osim eventualnih industrijskih akcija i štrajka koje će biti u vezane uz kolektivno pregovaranje. Strane u sporu su se sporazumjele da će unaprijediti i intenzivirati socijalni dijalog te da će Sindikat strojovođa biti uključen u restrukturiranje. Dogovoreno je i da će se pouzdanost vozila unaprijeđivati zajedničkim naporima, kažu u HŽ-u. Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan izrazio je zadovoljstvo dogovorom, zahvaljujući čemu strojovođe neće sutra između 10 i 16 sati zaustaviti vlakove u putničkom prometu.

ZAGREB - Na današnjem sastanku poslovodstva i radnica Domaće tvornice rublja (DTR) nije postignut dogovor u vezi zahtjeva radnica da im se isplati još jedna zaostala minimalna plaća i pet naknada za prijevoz, pa su radnice odlučile nastaviti štrajk. Izaslanstvo pedestak radnica DTR-a, koje štrajkaju od 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio dvije zaostale plaće, naknade za prijevoz i materijalna prava - božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade, razgovaralo je sa čelnicima Uprave i Nadzornog odbora DTR-a tražeći isplatu jedne zaostale plaće (jedna je u međuvremenu isplaćena dijelu zaposlenih) i naknada za prijevoz za pet mjeseci, no odgovoreno im je da tvrtka trenutno nema novca za plaćanje svojih obveza. Članice izaslanstva vratile su se nakon neuspješnih pregovora svojim kolegicama, koje su ih čekale na Zrinjevcu, i iznijele im prijedlog Uprave da se vrate na posao i odrade narudžbu za modnu marku Rene Lezard, koja bi im avansno platila tu robu, tako da bi iz tih sredstava mogla biti isplaćena jedna plaća i možda jedna naknada za prijevoz. Ako odbiju, Rene Lezard će povući narudžbu i taj posao će propasti. No, nakon glasovanja o tom prijedlogu, većina je odbila vratiti se u pogon DTR-a u Brckovljanima i nastaviti s radom, sve dok im se ne isplate zaostaci.

BRIJUNI - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas na Brijunima otvarajući trodnevni međunarodni znanstveni skup "Nacionalne manjine u demokratskim društvima" kako je pitanje manjina i manjinske politike te manjinskih prava jedno od iznimno važnih i temeljnih pitanja demokratskog uređenja svake države, pa tako i Hrvatske. Činjenica je, dodao je, da je sustav koji Hrvatska danas ima nastao pod teretom rata u okolnostima stvaranja države. "Naš sustav koji je okrunjen ustavnim zakonom jedan je od vrlo kvalitetnih sustava koji čuva prava nacionalnih manjina i traži jedan razumni balans odnosa većine i manjine", istaknuo je. "To ne znači da je sustav savršen i da se ne može unaprijediti", rekao je predsjednik Josipović i dodao kako je problematika koja tišti nacionalne manjine različita, ali istodobno svaka pojedina manjina nema istu situaciju u različitim dijelovima Hrvatske jer, kako je rekao, "nije isto biti Srbin u Zagrebu, Splitu, Istri i Vukovaru ili u Dalmatinskoj zagori". Upravo zato, smatra Josipović, pred Hrvatskom stoji izazov oživotvorenja ustavnog zakona tako da on svugdje i prema svima djeluje jednako.

VUKOVAR - U Vukovaru je danas otvorena obnovljena Tehnička škole Nikole Tesle, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je kako Hrvatska mora biti društvo znanja i jednakih šansi za sve, jer svako dijete u ovoj državi zaslužuje završiti najbolje škole, pronaći primjereno zaposlenje i osigurati životnu egzistenciju. Obnova vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle trajala je tri godine a država je u to uložila nešto više od 13 milijuna kuna, rekao je ministar Jovanović, dodavši da upravo iz Vukovara želi uputiti poruku svim hrvatskim maturantima, koji ovih dana završavaju obrazovanje, koliko je bitno znanje da bi Hrvatska bila napredna država. Ova škola može biti primjer za pouku kako se u budućnosti ne smije obnavljati, ali i primjer za zajedništvo koji pokazuje da uspješnog završetka obnove ne bi bilo da nije bilo zajedništva roditelja, učenika, nastavnika, državnih instititucija i medija, kazao je Jovanović.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je danas s Institutom Otvoreno društvo ugovor o financiranju projekta "Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb" vrijedan 3,5 milijuna američkih dolara. Transformacija i deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva, kojim se žele poboljšati kvaliteta usluga i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama. U tom smislu, kako je rečeno, transformacija spomenutih stacionarnih ustanova socijalne skrbi u centre za pružanje usluga u zajednici prvi je veliki korak. Ministrica Opačić poručila je kako se iz "Stančića" ne izlazi zbog "golf terena i drugih gluposti o kojima su mediji pisali", dodavši kako će tamo ostati samo oni koji zaista ne mogu drugačije živjeti.

SLAVONSKI BROD - Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Vladimir Kovačević danas su u Slavonskom Brodu potpisali ugovor o nabavci i opremanju borbenih oklopnih vozila oružnim stanicama PROTECTOR M151, kalibra 12,7 milimetara, koja će HV-u biti isporučena ove i iduće godine. Ministar Kotromanović izjavio je kako je vrijednost ugovora 140 milijuna kuna, izrazivši zadovoljstvo da MORH može pomoći da hrvatska tvrtka s dobrim referencama nastavi suradnju s ciljem očuvanja radnih mjesta i stavarnja referenci za buduće poslove. Naglasio je kako su u MORH-u jako zadovoljni poslom koji je Đuro Đaković radio na projektu Patria, te najavio još jedan posao koji će ta tvrtka raditi za Ministarstvo - generalna revizija tenkova vrijedna više desetaka milijuna kuna. Ugovor za taj posao, rekao je, bit će potpisan za desetak dana.

ZAGREB - Neopoziva ostavka glavnog urednika Prvog programa HTV-a Željka Rogošića uslijedila je nakon pritiska ogranka sindikata te javne televizije, nacionalnog udruženja novinara, javnosti te Etičkog povjerenstva HRT-a koje je jednoglasno zaključilo da je Rogošić povrijedio etički kodeks jer njegova biografija ne odgovara činjenicama. Nevladine i novinarske udruge otišle su i korak dalje, zatraživši danas ostavku i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zbog ignoriranja situacije sukoba interesa, neprimjerenog stila upravljanja tijelima i procedurama te loših kadrovskih odluka. S njima se slaže i predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u Elizabeta Gojan, koja smatra da bi Radman trebao podnijeti ostavku jer je on odabrao Rogošića na tu dužnost i zato što je u potencijalnom sukobu interesa, što je nedavno utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je Hini da je ostavka posljedica pritiska i da to tako treba biti.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je članove biračkih odbora da su na predstojećim lokalnim izborima dužni osigurati pravilnost i tajnost glasovanja, a promatrače da ne smiju ometati rad odbora te utjecati na birače da glasuju za određenu listu ili kandidata. Upozoravamo članove biračkih odbora da ni na koji način ne smiju - osim odgovarajućeg zaokruživanja rednih brojeva u izvacima iz popisa birača - voditi zabilješke o biračima koji su pristupili ili nisu pristupili glasovanju te ne smiju prosljeđivati informacije o tim biračima osobama koje nisu uključene u rad biračkog odbora, ističe DIP potaknut primjedbama na rad nekih odbora na dosadašnjim izborima. DIP opetuje da članovi biračkih odbora, bez obzira na način imenovanja, ravnopravno sudjeluju u radu odbora i dužni su osigurati pravilnost i tajnost glasovanja.

SPLIT - Spomenik hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu otkriven je danas na vrhu Rive, zapadno od biskupove palače. Spomenik je otkrio splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je Tuđman zajedno s hrvatskim braniteljima najzaslužniji za stvaranje hrvatske države. "Dragi prijatelji, imamo Tuđmana, a Tuđman je rekao imamo Hrvatsku" kazao je Kerum. Pozvao je nazočne da "svi skupa zajedno još jednom reknemo 'Imamo Hrvatsku!', nakon čega je i uslijedio skupni povik. Svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu među ostalima je nazočio i njegov sin Miroslav Tuđman.

SPLIT - Na današnjem postavljanju spomenika neovisnosti i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Splitu policija je zbog narušavanja javnog reda i mira u postaju odvela četiri osobe koje su galamile. Kako je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije, u 12.30 sati tri su osobe postavile transparent na žičanu ogradu kod Biskupove palače nakon čega je jedna osoba to pokušala skinuti. U tom momentu je došlo do vike i galame među njima zbog čega je, kaže Nazlić, trebala intervenirati policija. "Osobe su dovedene u policijsku postaju kako bi im se utvrdio identitet, te zato što su narušavale javni red i mir", izjavila je Nazlić. Na transparentu je pisalo "Poleti Tuđmane, poleti".

SPLIT - Izborni stožer nezavisnog kandidata za gradonačelnika Kaštela Josipa Berketa podnio je prijave GONG-u, DIP-u i MUP-u protiv nepoznate osobe zbog uništavanja njegovih plakata te plakata nezavisnih lista kojima je on nositelj, čime je počinjena šteta od 100.000 kuna. Iz izbornog stožera Josipa Berketa napominju da devet dana zaredom, otkako su postavljeni plakati nezavisnog kandidata za gradonačelnika i kandidata nezavisne liste, politički vandali i agresivna politička oporba ruše plakate i tako šalju poruku vandalima i huliganima koji redovito ruše staklene nadstrešnice postavljene na autobusnim postajama, stoji u priopćenju. Navode da je izrada i postavljanje Berketovih plakata plaćena privatnim novcem i novcem poznatih donatora, a plakati vodećih političkih stranaka uglavnom su financirani novcem poreznih obveznika koji te stranke dobivaju iz proračuna.

ZAGREB - Saborski zastupnik i koordinator HDZ-ovih odbora za gospodarstvo, financije i energetiku Domagoj Ivan Milošević danas je na prezentaciji projekta "Energane na otpad - spalionice" istaknuo važnost zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada za Hrvatsku i EU, ocijenivši da aktualna Vlada ne zna ništa o tehnologijama i za njih su sve fantazije, osim novih automobila i mobitela. "Aktualna vlada ne zna ništa o tehnologijama i za njih su sve fantazije. Prije godinu dana za njih je fantazija bio Pelješki most, a sada su se prije lokalnih izbora rastrčali od Bruxellesa do Dubrovnika. Nadamo se i da su iskreni kada kažu da će ga graditi", kazao je Milošević. Dodao je da Vlada čistom fantazijom smatra i projekt nove trase nizinske pruge, koja je, kako je rekao, jedini način da Hrvaska iskoristi svoj globalni strateški potencijal. "Jedino što za ovu Vladu u tehnološkom smislu nije fantazija su automobili i mobiteli. Tu su jako fokusirani i odlično razumiju kada se govori o tehnologijama mobitela i automobila", kazao je Milošević. Naglasio je da je zaštita okoliša jedan od strateških hrvatskih interesa i jedna od temeljnih politika EU.

SPLIT - Kandidat (SDP, HNS, HSU) za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar poslao je priopćenje u kojemu jučerašnji predizborni skup HDZ-a na Brdima, na kojemu mu je javno zamjereno što je početkom 90-ih godina otišao iz Splita u Italiju, ocjenjuje "sramotnim pljuvanjem, klevetama, lažima i govorom mržnje". Riječ je o "sramotnom pljuvanju, klevetama, lažima i govoru mržnje kojima se služi HDZ na svojim predizbornim skupovima u kampanji Vjekoslava Ivaniševića", navodi Baldasar reagirajući javno zato što su ga dužnosnici splitskoga HDZ-a na svojim predizbornim skupovima optuživali da je "pobjegao iz Splita dok su branitelji stradavali u Domovinskom ratu u obrani od agresije". Baldasar u priopćenju ističe kako sve izrečeno najbolje samo po sebi govori o onima koji žele upravljati Splitom i predstavljati taj grad.

DUBROVNIK - Kandidat koalicije HDZ-HSP-dr. Ante Starčevića-HSLS-a za gradonačelnika Dubrovnika, Teo Andrić, ocijenio je danas korektnom kampanju za predstojeće lokalne u Dubrovniku. "Dosadašnja kampanja u Dubrovniku protekla je u fer i korektnom ozračju", rekao je Andrić, dodavši kako su on i njegovi suradnici obišli sva gradska područja te poslušali sve konkretne primjedbe prijedloge i probleme Dubrovčana. Osvrnuvši se na kampanju aktualnog dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića, istaknuo je kako je Vlahušić "u tehničkom dijelu svojega mandata potrošio jako puno novaca poreznih obveznika". "Dijelimo zabrinutost sugrađana jer ne znamo o kojim se iznosima točno radi i u kakvom ćemo stanju zateći gradsku blagajnu. Zato ne obećavamo velike i nerealne projekte, i to ćemo sigurno ispuniti", rekao je Andrić.

DUBROVNIK - Kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića "Srđ je Grad" podnijela je kaznenu prijavu u Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku protiv Andre Vlahušića, dubrovačkog gradonačelnika i kandidata za to mjesto na nedjeljnim lokanim izorima, izvijestili su danas predstavnici liste "Srđ je Grad". Igor Miošić ustvrdio je na konferenciji za novinare ispred dubrovačkog Općinskog suda kako je Vlahušić protuzakonito koristio podatke više osoba, pacijenata oboljelih od dijabetesa, da bi na njih utjecao vezano za glasovanje na izborima za jedinice lokalne samouprave u nedjelju, 19. svibnja. Time smatramo da je Vlahušić počinio kazneno djelo protiv privatnosti, opisano člankom 146. Kaznenog zakona i prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, kazao je Miošić.

ZAGREB - Nositelj liste Pravaškog bloka - Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i Autohtone hrvatske stanke prava (AHSP) za zagrebačku Gradsku skupštinu Ivan Pavić rekao je danas da će se zauzimati za aktivnije uključivanje mladih u projekte grada Zagreba, poticanje obrtništva i poduzetništva, smanjenje nezaposlenosti i jeftiniji gradski prijevoz. Cijenu javnoga gradskog prijevoza smatra neprimjerenom s obzirom na standard građana, a Zagreb je po tome jedan od najskupljih europskih gradova. Pavić je u izjavi za medije rekao kako se zauzima za izgradnju lake gradske željeznice te velikih parkirališta na rubnim dijelovima grada, gdje bi vozači mogli ostaviti automobile i nastaviti putovanje javnim gradskim prijevozom. Najavio je da će se zauzeti i za izgradnju (sljemenske) žičare.

SPLIT - Splitski gradonačelnik i kandidat Hrvatske građanske stranke (HGS) za tu dužnost Željko Kerum danas je odbio primjedbe po kojima agencija “Best”, po čijim istraživanjima on vodi u utrci za gradonačelnika, ne postoji. "To je visokouspješna agencija koja je puno jača od Ipsos Pulsa", rekao je danas Kerum, kojeg su novinari zamolili da prokomentira informacije po kojima agencija "Best" navodno ne postoji. Izborni stožer Kerumova HGS-a objavio je plaćeni oglas u kojem se navodi da je agencija "Best" provela istraživanje na 4180 ispitanika, a rezulati su pokazali da Kerum uvjerljivo vodi u utrci za splitskoga gradonačelnika. Splitski dnevni list "Slobodna Dalmacija" navodi kako za agenciju "Best" nitko nije čuo te da takva agencija jednostavno ne postoji.

ZAGREB - Mnoštvo maturanata okupilo se danas na glavnom zagrebačkom trgu kako bi tradicionalno proslavili posljednji dan nastave, odakle su uz techno glazbu iz DJ kamiona krenuli prema jezeru Bundek gdje je za maturante priređen bogat glazbeno-scenski program. Na brašnom zabijeljenom podiju Trgu bana Jelačića, plešući, zviždajući, polijevajući se, uz obilje alkohola, maturanti su jasno davali do znanja da je njihovim srednjoškolskim brigama i obavezama zauvijek kraj. Promet je oko podneva na Trgu bio zaustavljen te je prometovanje tramvajskih linija preusmjereno na Glavni kolodvor. Povorka, kojoj se i ove godine pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u podne je krenula prema novozagrebačkom parku Bundek Praškom, Zrinjevcem, Strossmayerovim i Tomislavovim trgom, Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom i dalje preko Mosta slobode. U programu koji traje od 13 do 22 sata na glavnoj pozornici na Bundeku nastupat će DJ Em Bee, Iva Ajduković, Martina Vrbos, Ivana Banfić i Nina Badrić.

OSIJEK - U šest gradova u Osječko-baranjskoj županiji danas točno u podno oko 3500 maturanata po deveti put otplesalo je francuski dvorski ples Quadrillu, čime su simbolički označili završetak svoga srednjoškolskog obrazovanja i ulazak u "svijet odraslih". U Županijskoj ulici u Osijeku ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Quadrillu je plesalo 1820 maturanata, koji su imali bijele kišobrane te djevojke bijele i mladići plave majice, boje Grada Osijeka. Ples maturanata u Osijeku su pratili osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji su im poželjeli sretan ulazak u "svijet odraslih". Quadrilla se plesala, osim u Osijeku, i u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu te Donjem Miholjcu.

ZAGREB - Muškarac koji je jučer zapucao iz pištolja na trojicu članova Mladeži HDZ-a dok su ljepili predizborne plakate jer je mislio da su lopovi, u kući je ilegalno čuvao i drugo naoružanje. Dok su članovi HDZ-ove mladeži lijepili predizborne plakate pored Samobora, osumnjičeni 69-godišnjak je zbog buke koja je dopirala izvana pomislio da mu netko provaljuje u kuću, izvijestila je zagrebačka policija. Iz noćnog ormarića potom je uzeo pištolj "crvena zastava" i s prozora ispalio hitac u zrak, a zatim nekoliko u smjeru između stupa na koji su mladići lijepili plakat i automobila citroen C4 u koji su u međuvremenu ušli. Najmanje jedno zrno pritom je pogodilo betonski stup, čime je osumnjičeni, utvrdila je policija, u opasnost doveo živote mladića, koji srećom nisu ozlijeđeni u pucnjavi. Policija je sa sudskim nalogom došla pretražiti njegovu kuću u Konšćici iz koje je jučer nešto iza ponoći zapucao na mladiće, a on joj je predao ručno izrađeni pištolj, plinski revolver i 130-ak komada streljiva.

SLAVONSKI BROD - Udruga bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave Brodsko-posavske postavila je spomenik u čast osmorici poginulih članova te postrojbe, a na prigodnoj svečanosti istaknuto je kako su njeni pripadnici branili Hrvatsku od jugosrpske agresije od Vukovara do Dubrovnika. Na svečanosti u povodu obilježavanja 22. obljetnice osnutka postrojbe bili su i Josip Klemm, predsjednik udruge Specijalne policije RH, te počasni predsjednik ove Udruge general Mladen Markač. Spomenik za poginule pripadnike specijalne policije - Željka Kucjenića, Ratka Brice, Gorana Adrića, Adama Pavičića, Tomislava Vinkovića, Mate Živića, Antuna Zarožinskog i Stipe Vukovca, postavljen u bazi Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske, otkrila su dvojica sinova pokojnog Antuna Zarožinskog.

ZAGREB - USKOK-ova optužnica protiv šest osoba zbog slučaja prodaje ispita na zagrebačkome Medicinskom fakultetu danas je vraćena Državnom odvjetništvu na doradu jer, doznaje se na sudu, činjenični opis ne odgovara dokazima. Optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje zagrebačkoga Županijskog suda Renate Miličević odlučilo je optužnicu vratiti odvjetništvu koje sada može nadopuniti istragu ili obustaviti postupak protiv šestorice optuženih, među kojima su suprug i sin Višnje Lončar, zamjenice glavnoga državnog odvjetnika, koja je lani u studenom zbog tog slučaja na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti. "Optužnica je vraćena Državnom odvjetništvu jer čijenični opis djela ne proizlazi iz ranije pribavljenih dokaza dokaza", rekla je za Hinu Miličević. Državno odvjetništvo u roku od osam dana od primitka sudskog rješenja treba donijeti nalog za dopunu istrage ili za poduzimanje dokaznih radnji ili, pak, obustaviti postupak.

ZAGREB - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, da je još uvijek nezadovoljavajući pravni položaj spolnih i rodnih manjina u Hrvatskoj iako je u posljednjih godinu dana učinjen značajan iskorak u ostvarivanju prava LGBT osoba u punom opsegu. U svrhu poboljšanja pravnog položaja LGBT osoba pravobraniteljica Ljubičić je naglasila važnost političke volje da se krene u izradbu novoga zakona o registriranom partnerstvu te donošenja izmjena Zakona o državnim maticama. Njima bi se omogućilo svim transrodnim osobama da promijene podatke na svojim osobnim dokumentima u skladu s rodnim identitetom, rekla je. Sudjelujući u radu okruglog stola o društvenom položaju LGBT zajednice, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je posebno apelirala na medije da "sankcioniraju svaki homofobni istup".

ZAGREB - Na danas započetoj dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o izvještavanju o LGBT temama "LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti" ukazano je na specifičnost i osjetljivost medijskog izvještavanja o problematici populacije homseksualne, biseksulane ili transrodne orijentacije. Skup organizira udruga Queer Zagreb, a financira ga Europska unija preko Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) u sklopu projekta "Drugačije društvo je moguće - Ujedinjeni za LGBT ravnopravnost" uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te uz pomoć veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Agencije za elektroničke medije . Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da se kao profesionalci novinari trebaju znati nositi s pluralizmom ali i segregacijom te da je to izazov profesiji. Duka je ustvrdio da referendumsko pitanje kojim bi se odredilo da u Ustav uđe odredba o braku kao zajednici muškarca i žene nije u skladu s Ustavom.

ZAGREB - Skupina civilnih udruga okupljenih oko inicijative GOOD, predstavila je danas na okruglom stolu u Zagrebu polazišta za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski sustav i zatražila podršku svih institucija, udruga i građana na njegovom provođenju. Promicanje građanskog odgoja i obrazovanja mladih za budućnost – od učionice do svakodnevnog života, kako su ga nazvali, ima za cilj pokrenuti mlade na društveni angažman i razviti kod njih građansku odgovornost prema zajednici, rečeno je. U tri godine do sada program je završilo 80 mladih, a namjera je udruga formalno uvođenje građanskog odgoja u hrvatske škole, i njegovo povezivanje s drugim nastavnim područjima.

OSIJEK - Protiv 52-godišnjeg srednjoškolskog profesora iz Osijeka, osječko-baranjska policija podnijela je kaznenu prijavu tereteći ga za spolno uznemiravanje maloljetne učenice. Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec izjavio je Hini kako se djelatnika jedne osječke srednje škole sumnjiči da je neprimjereno dirao maloljetnu učenicu te škole. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv okrivljenika je podnesena kaznena prijava i posebno izvješće osječkom Općinskom državnom odvjetništvu, rekao je Premec. Za to je kazneno djelo propisana kazna zatvora do jedne godine, dodao je. U policiji nisu željeli komentirati medijska nagađanja kako je riječ o profesoru osječke srednje Medicinske škole.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙