FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Moguće nastavljanje postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima naštetilo bi kredibilitetu Hrvatske, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec govoreći o tom pitanju na sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta. "Očekujemo da će Hrvatska poštovati memorandum o Ljubljanskoj banci i da se postupci protiv Ljubljanske banke neće nastaviti, to bi štetilo kredibilitetu Hrvatske", rekao je Erjavec. Dodao je da je prošlog tjedna u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu, prilikom posjeta predsjednika Boruta Pahora, dobio uvjeravanja Hrvatske da hrvatska strana dogovor poštuje te da se s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić dogovorio da se ubrzaju nastojanja kako bi se pitanje Ljubljanske banke što prije počelo rješavati preko Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, kako je predviđeno memorandumom dviju vlada.

SARAJEVO - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) intervenirala je kod vlasti Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo stupanje na snagu zakona o zaštiti jamaca kojega je već usvojio Zastupnički dom entitetskog parlamenta, a treba ga potvrditi još i Dom naroda. Kako u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", voditelj misije MMF-a u BiH Ron van Rooden uputio je posebno pismo predsjedniku federalne vlade Nerminu Nikšiću te guverneru Središnje banke BiH Kemalu Kozariću kako bi izrazio zabrinutost zbog očekivanog potvrđivanja zakona kojim se maksimalno štite jamci. MMF smatra kako je zakon problematičan iz niza razloga, uključujući i nejasan djelokrug i karakter njegove primjene, a ocjenjuje se i kako on ne bi učinkovito doprinio rješavanju problema nekvalitetnih kredita koje banke ne uspijevaju naplatiti.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine protjerale su dvojicu iranskih diplomata zbog aktivnosti nespojivih s njihovim dipomatksim statusom, objavili su u srijedu lokalni mediji pozivajući se na Ministarstvo sigurnosti BiH. Kako se navodi u priopćenju ministarstva, diplomati Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab već su napustili Bosnu i Hercegovinu nakon što su proglašeni nepoželjnim osobama. Takvu odluku Ministarstvo vanjskih poslova BiH donijelo je na prijedlog Ministarstva sigurnosti, no nisu objašnjeni točni razlozi za protjerivanje.

ZAGREB/MOSKVA - Kremlj je sa žaljenjem primio vijest o novom špijunskom skandalu nakon što je u noći na utorak u Moskvi zadržan agent CIA-e, koji je pokušao vrbovati predstavnika ruske specijalne službe, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov za agenciju Itar-Tass. "To ne pridonosi budućem procesu jačanja međusobnog povjerenja između Rusije i SAD-a i podizanja naših odnosa na novu razinu", rekao je Peskov. Peskov je dao izjavu o tom slučaju u vrijeme dok je američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul bio na razgovorima u ruskom ministarstvu vanjskih poslova gdje je pozvan u utorak. McFaul nije želio dati izjavu novinarima nakon polusatnog sastanka.

BUDIMPEŠTA - Mađarska je izišla iz recesije, izjavio je u srijedu glasnogovornik mađarske vlade Andras Giro-Szass pozivajući se na gospodarske pokazatelje iz prvog tromjesečja, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Prema navodima mađarskog središnjeg statističkog ureda, bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju 2013. porastao je za 0,7 posto u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2012. godine. Giro-Szass očekuje da će se gospodarski rast nastaviti i u idućem tromjesečju. Poručio je kako je glavni cilj vlade ponovno pokrenuti održivi gospodarski rast.

BEČ/ISTANBUL - Iran je suočen s dodatnim međunarodnim pritiskom oko svog nuklearnog programa na dvama odvojenim sastancima u srijedu, ali se u razgovorima ne očekuje nikakav napredak jer je Islamska Republika posvećena predsjedničkim izborima 14 lipnja. U Beču će predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) još jednom pozvati iranske vlasti da prestanu opstruirati njihove inspekcije o iranskom nuklearnom programu. Razgovori s iranskim dužnosnicima počeli su prijepodne u iranskom veleposlanstvu u Beču. "Razlike postoje ali smo odlučni riješiti ta pitanja", kazao je zamjenik glavnog direktora IAEA Herman Nackaerts. Na radnoj večeri u Istanbulu razgovarat će visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je glavna pregovaračica međunarodne zajednice za iransko nuklearno pitanje, i glavni iranski pregovarač said Džalili, koji je ujedno i kandidat na predsjedničkim izborima.

YANGON - Povijesno putovanje mianmarskog predsjednika Theina Seina u Washington za nekoliko dana moglo bi biti odgođeno ako se ciklona Mahasen koja prijeti zapadnoj obali zemlje pokaže razornom, kazao je u srijedu jedan mianmarski ministar. Državna televizija potvrdila je u ponedjeljak to putovanje ne navodeći datume. Ni Naypyidaw ni Washington nisu izdali službeno priopćenje na tu temu, ali su američka trgovačka komora i sveučilište Johns Hopkins najavili da će Thein Sein ondje održati govor u ponedjeljak. "Organizirali smo put, ali nije sigurno", izjavio je novinarima u Yangonu Aung Min, ministar u predsjednikovu uredu ističući da će njegova vlada objaviti točne datume "ovisno o situaciji sa ciklonom".

ISTANBUL - Zaposlenici turskog nacionalnog avioprijevoznika Turkish Airlinesa (THY) u srijedu su stupili u štrajk zbog spora s upravom oko plaća, a po tvrdnjama iz kompanije zračni promet zbog toga zasad nije poremećen. Sindikat Hava-Is, koji okuplja oko 14.000 od 15.800 zaposlenika THY-ja, traži i da uprava na posao vrati 305 zaposlenika kojima je uručen otkaz nakon industrijske akcije kojom je prošle godine prizemljeno stotine letova. "Štrajk je pročeo u tri ujutro i nastavlja se", objavio je sindikat na svojim internetskim stranicama.

LONDON - Putnički zrakoplov tvrtke Air India morao je prisilno sletjeti nakon što je pilot, koji je otišao tijekom leta u toalet, zaključao pilotsku kabinu izvana. Svi njegovi pokušaji, kao i pokušaji kopilota koji je ostao za upravljačkim komandama zrakoplova, da otvore zaglavljena vrata ostali su neuspješni. Zrakoplov na letu New Delhi - Bangalore bio je skrenut prema zračnoj luci Bhopal gdje je prisilno sletio. "Kapetan je napustio pilotsku kabinu na trenutak i na povratku je utvrdio da su vrata zaglavljena. Vrata su ostala zaglavljena i svi pokušaji da ih se otvori čak i iznutra nisu uspjeli", priopćila je kompanija. Kopilot je nakon što jer ishodio odobrenje skrenuo let i sletio u Bhopal. Vrata su popravljena i let je nastavljen tri sata kasnije.

TOKIO - Jedan od dva reaktora nuklearne elektrane u Tsurugi na zapadu Japana zaustavljen je zbog aktivne geološke pukotine na kojoj se nalazi, potvrđeno je u srijedu u zaključnom izvješću stručnjaka japanskih nuklearnih vlasti. Osim u slučaju novih činjenica koje bi poništile tu procjenu, što je malo vjerojatno, reaktor neće dobiti potvrdu sigurnosti što će spriječiti njegovo novo puštanje u rad. U tom slučaju, tvrtka Japan Atomic Power morala bi pristupiti njegovu rastavljanju. Zaključci stručnjaka predstavit će se vlastima koje će donijeti konačan sud, objasnio je glasnogovornik institucije.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙