FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup: razvoj ne smije biti poguban za okoliš

Autor: smar
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Promjena smjera razvoja kako bi on postao manje poguban za okoliš i zdravi društveni razvoj te poticanje mladih naraštaja na promišljanje i sudjelovanje u promicanju i provedbi energetski učinkovitih koncepata i projekata, jedan je od osnovnih ciljeva stručnog skupa zagrebačkih fakulteta koji se održava danas pod nazivom "Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj".

Na skupu koji se održava u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te Arhitektonskog, Građevinskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirat će svoje znanstvene radove i projekte na temu primjene novih tehnologija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

"Održivi razvoj jedan je od najvećih izazova čovječanstva u 21. stoljeću", istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, dodavši da realno stanje zahtijeva brze odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama.

Ustvrdila je da razvoj novih zelenih tehnologija, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva kroz intenzivan razvoj i primjenu suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija "otvara velike mogućnosti primjene mjera energetske efikasnosti u svim sektorima društvenog života i naših zajedničkih društvenih ciljeva". Kao zajedničke ciljeve istaknula je racionalno gospodarenje energijom, ostvarenje energetskih ušteda, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poticanje održivog gospodarskog razvoja.

Posebna uloga i odgovornost u primjeni novih tehnoloških rješenja i promociji uporabe komunikacijskih i informacijskih tehnologija u procesu energetskih razvoja, dodala je Pavičić Vukičević, leži na velikim gradovima i regijama koji svojim primjerom trebaju biti uzor i pomagati manjim gradovima i jedinicama lokalne samouprave.

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras naglasio je da se na stručnom skupu žele prezentirati studentski radovi koji su, ocijenio je, vrhunskog karaktera, da bi ti radovi kasnije bili primjenjeni u našem gradu, domovini ili šire.

Smatra da su studenti najperspektivnije tijelo u državi te da im treba dati više šanse da zajednički prikazuju sve što rade.

"Mi smo kao Sveučilište pazili da budući razvoj Sveučilišta bude zelen, svi naši budući projekti moraju biti visokog standarda. Djelujemo u trenutku u kome će za par godina to biti apsolutni prioritet, to Europa već sad nameće", ustvrdio je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Bojan Baletić, dodavši da su upravo buduće generacije nositelji razvoja.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙