FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan rast kineske industrijske proizvodnje u travnju

Autor: gple
PEKING, 13. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Kineska industrijska proizvodnja porasla je u travnju 9,3 posto, objavio je u ponedjeljak državni ured za statistiku, čiji podatak očituje ubrzanje njezina rasta u odnosu na prethodni mjesec.

U ožujku proizvodnja je porasla 8,9 posto.

Promet u maloprodaji uvećan je u travnju 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine dok su ulaganja u imovinu s fiksnim prinosima u prva četiri mjeseca ove godine uvećana 20,6 posto, izvijestio je statistički ured.

Brojke po svemu sudeći signaliziraju da oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva još nije stabilan, napominju analitičari.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo zabilježilo najslabiji rast u 13 godina, od 7,8 posto, pritisnuto slabom domaćom ali i potražnjom na ključnim inozemnim tržištima.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca rast je ubrzao na 7,9 posto, potpirujući nadu u oporavak, da bi u prva tri ovogodišnja mjeseca ponovo oslabio na 7,7 posto.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI), pomno praćeni pokazatelj zdravlja kineskog gospodarstva, kliznuo je u travnju na 50,6 bodova, s 50,9 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Indeks potrošačkih cijena, glavni pokazatelj inflacije, porastao je u travnju 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani i time je ispod ciljane službene razine za 2013. od 3,5 posto, odražavajući prigušenu domaću potražnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙