FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: povećanje zaliha u industriji

Autor: tper
ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju ožujka u odnosu na stanje s kraja veljače bile veće za 1,6 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2012. godine, povećane za 1,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem ožujka u usporedbi s mjesecom prije u prerađivačkoj su industriji povećane za 1,5 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće za 4,9 posto.

Na godišnjoj pak razini, u odnosu na ožujak 2012. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 17,7 posto, dok su u prerađivačkoj industriji porasle za 2,6 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 14 u ožujku je, na godišnjoj razini, zabilježeno smanjenje, a u devet povećanje zaliha.

Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, prema ožujku 2012., bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi 18,71 posto, zalihe smanjene za 2,5 posto, dok su u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (udio od 12,22 posto), zalihe pale za 11,1 posto, a u proizvodnji pića (udio od 9,71 posto) za 9,4 posto.

Istodobno je najveći rast zaliha među djelatnostima sa značajnijim udjelom, i to za čak 112,6 posto, zabilježen kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, čiji je udio u ukupnoj industriji 10,77 posto.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙