FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srbiji BDP porastao 1,9 posto u prvom tromjesečju - ministarstvo

Autor: brad
BEOGRAD, 6. svibnja 2013. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Srbiji zabilježila je u prvom tromjesečju ove godine rast od 5,2 posto, što je pridonijelo i i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 posto, priopćilo je u ponedjeljak srbijansko ministarstvo financija i gospodarstva pozivajući se na podatke državnog Zavoda za statistiku.

Prema priopćenju ministarstva, srbijansko gospodarstvo je time izišlo iz recesije u kojoj je bilo tijekom cijele 2012. godine, kada je u sva četiri tromjesečja bilježilo pad BDP-a.

U prvom kvartalu ove godine je, kako se navodi, proizvodnja skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj i farmaceutskoj te duhanskoj industriji, dijelom i tekstilnoj industriji te u proizvodnji namještaja.

Istodobno, ministarstvo u priopćenju navodi kako je "vlada Srbije svjesna da ohrabrujući znaci iz prvog tromjesečja ove godine predstavljaju tek početak oporavka industrijske proizvodnje", ali i da je "u mnogim gospodarskim granama stanje i dalje veoma teško".

Ministarstvo financija stoga je najavilo da će pojačati napore i donijeti nove mjere gospodarske politike čiji je cilj da se "rast izvoza učvrsti i dodatno ojača, ali i pokrenu i one grane gospodarstva koje su i dalje u veoma lošoj situaciji".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙