FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska središnja banka zadržala postojeću kamatnu stopu

Autor: vmom
LONDON, 9. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Britanska središnja banka Bank of England (BoE) na današnjem je redovnom mjesečnom zasjedanju odlučila zadržati postojeću kamatnu stopu na 0,5 posto, stoji u priopćenju središnje banke.

Na sastanku je odlučeno i da se ne proširuje aktualni program kupovina obveznica, vrijedan 375 milijardi funta (584 milijarde dolara).

Takve odluke očekivala je većina ekonomista koji procjenjuju da banka polako preusmjerava fokus s kupovina obveznica na programe kojima će potaknuti veće kreditiranje.

Bank of England prošlog je mjeseca već najavila značajnije proširenje programa financiranja za potrebe jačanja zajmodavnih aktivnosti, uz veće poticaje bankama za kreditiranje malih tvrtki.

Vijesti iz britanskog gospodarstva posljednjih su tjedana poboljšane. Prije svega je tu riječ o podatku o rastu BDP-a za neočekivano snažnih 0,3 posto u prvom tromjesečju u odnosu na zadnja tri mjeseca 2012., kada su se aktivnosti u istom postotku smanjile prema prethodnom tromjesečju.

Time je drugo najveće gospodarstvo EU-a izbjeglo recesiju, koja bi bila treća u posljednjih gotovo pet godina.

Inflacija u Britaniji kreće se u visini 2,8 posto, a tijekom posljednjih pet godina uglavnom se držala iznad dva posto koliko ciljaju u središnjoj banci.

Ažurirane prognoze o gospodarskom rastu i inflaciji BoE je najavila za idući tjedan, kada bi tržišni sudionici trebali dobiti bolji uvid u njezine daljnje planove.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙