FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago oslabile

Autor: mpuk
LONDON, 7. svibnja 2013. (Hina) - Cijena barela sirove nafte u Londonu blago je u utorak oslabila jer su se smanjile premije rizika nakon smirivanja situacije na relaciji Sirija-Izrael.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 34 centi na 105,12 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 46 centi i iznosila 95,7 dolara.

Nakon izraelskog zračnog napada na Siriju u nedjelju, ojačao je strah od mogućeg poremećaja u opskrbi naftom s Bliskog istoka, zbog čega su početkom tjedna cijene nafte dosegnule najvišu razinu u gotovo mjesec dana.

U međuvremenu, Izrael je umanjio značaj tih zračnih napada, rekavši da im cilj nije bio utjecati na građanski rat u susjedstvu, već samo zaustaviti da iranski projektili stignu do libanonskog Hezbollaha.

No, analitičari procjenjuju da bi cijene sirove nafte mogle ojačati temeljem obnovljenog optimizma vezanog za zdravlje globalnog gospodarstva, koji se dijelom može zahvaliti i poticajnim monetarnim mjerama središnjih banaka.

Australska središnja banka snizila je danas svoju kamatnu stopu na rekordno niskih 2,75 posto. U ponedjeljak je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izjavio da će ECB, ako bude potrebno, ponovno sniziti kamate, te da postoji mogućnost da se kamatna stopa na depozite spusti s trenutnih nula posto u negativno područje.

"Premija rizika danas je pala, no općenito situacija je dobra za ulagače budući da su središnje banke u Europi i SAD-u sklone poticajnim politikama“, rekao je Bjarne Schieldrop, analitičar iz tvrtke SEB u Oslu.

I najnoviji dobar pokazatelj iz Njemačke suzbio je pritisak na daljnji pad cijena nafte. Naime, industrijske narudžbe u Njemačkoj u ožujku su ponovno porasle za 2,2 posto na mjesečnoj razini, dok su ekonomisti očekivali njihov pad.

Pozornost investitora sada je usmjerena na Kinu, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, i objavu preliminarnih podataka o međunarodnoj trgovini za travanj. Očekuje se da je kineski uvoz sirove nafte u prošlom mjesecu ostao na razinama iz ožujka. Ovoga tjedna očekuje se i objava podataka o inflaciji, ponudi novca i rastu kredita u toj ezmlji.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 102,61 dolara, što znači da je bila 1,14 dolara viša nego na kraju prošlog tjedna u petak.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙