FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA optužuje potpredsjednike FBiH za pokušaj uzurpiranja Budimirovih ovlasti

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. travnja 2013.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je u utorak dopredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića da na protuustavan način pokušavaju preuzeti ovlasti predsjednika FBiH Živka Budimira nakon što mu je određen jednomjesečni istražni pritvor.

Reagirajući na najave kako će Kebo i Pudarić provesti konzultacije s entitetskim parlamentom i Ustavnim sudom da bi se utvrdilo na koji način se na njih mogu prenijeti Budimirove ovlasti, SDA je u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu ustvrdila kako to zapravo dokazuje da je uhićenje predsjednika FBiH politički motivirano.

"Parlament FBiH nema ustavne ovlasti miješati se u tijela izvršne vlasti na način da mimo ustava FBiH vrši prijenos ovlasti s predsjednika Federacije na potpredsjednike", stoji u priopćenju u kojemu se također upozorava kako bi svaki pokušaj narušavanja temeljnih ustavnih načela podjele ovlasti, definiranih ustavom FBiH, doveo do pravne anarhije i pokušaja rušenja ustavnog poretka.

U SDA zaključuju kako na ovaj način zapravo Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. pokušavaju iskoristiti Budimirovo pritvaranje ne bi li preuzeli izvršnu vlast u FBiH.

Potpredsjednik FBiH Pudarić visoki je dužnosnik SDP-a, dok je Kebo prije nekoliko mjeseci napustio SDA u znak neslaganja s politikom te stranke iz koje ga sada optužuju da je postao blizak SDP-u i njegovim saveznicima.

Iako u pritvoru, Budimir ostaje predsjednikom FBiH sve dok ne da ostavku ili ne bude smijenjen po zakonom propisanom postupku, a Ustav i zakoni nisu definirali kako izvršna vlast funkcionira u ovakvim situacijama.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙