FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge u zdravstvu traže očitovanje Ministarstva zdravlja o raspodjeli sredstava

Autor: vlar
ZAGREB, 8. svibnja 2013.(Hina) - Koalicija udruga u zdravstvu i Udruga "Sve za nju" zatražili su danas od Ministarstva zdravlja objašnjenje nesrazmjera u financiranju prioritetnih područja u natječaju za civilne udruge u zdravstvu za ovu godinu.

Predstavnici udruga na konferenciji za novinare upozorili su da je većina sredstava od predviđenih 14,5 milijuna kuna u ovogodišnjem natječaju predviđena za udruge koje se bave borbom protiv ovisnosti, HIV-a i hepatitisa, dok je za sve ostale preostalo svega 850.000 kuna.

Traže hitan odgovor zašto je tomu tako te napominu da na prigovor koji su s tim u vezi poslali Ministarstvu zdravlja 22. travnja još nisu dobili nikakvo očitovanje.

Unatoč deklarativnoj podršci, Ministarstvo zdravlja ovim je natječajem pokazalo da ne osnažuje udruge koje djeluju na području kroničnih i nezaraznih bolesti, te u psihosocijalnoj podršci pacijentima oboljelima od takvih bolesti, poručili su predstavnici udruga.

Upozoravajući na nelogičnosti u raspodjeli sredstava, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu Mensura Dražić ustvrdila je da se udruge koje se bave područjem hepatitisa, HIV-a i ovisnosti financiraju i iz drugih izvora. Primjerice, kaže, samo Vladin ured za droge izdvaja 1,3 milijuna kuna za udruge koje se bave ovisnošću.

Poručila je kako je svojim potezom Ministarstvo zdravlja pokazalo je da ne slijedi nacionalnu strategiju razvoja zdravstva, ali ni smjernice UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije u dijelu kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti.

Dopredsjednica Udruge "Sve za nju" Ljiljana Vukota navela je kako više od 50 žena tjedno koristi usluge Centra za psihološku pomoć oboljelima od raka, a resorno ministarstvo, istaknula je, ovim im potezom uskraćuje adekvatnu i sustavnu podršku.

Upozoreno je i na nelogičnosti Vladine uredbe o kriterijima za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2013. godinu. Tom uredbom udrugama koje promiču razvoj sporta dodjeljuje se 35 posto sredstava, dok je udrugama civilnog društva namijenjeno svega 13 posto, bez jasnog određenja na koje se udruge to odnosi i ima li među njima uopće udruga u zdravstvu.

Očekujemo da se izmjenama zakona i uredbi iduće godine isprave takve netransparentnosti u raspodjeli sredstava, poručila je Dražić.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙