FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska ne pokreće val privatizacija

Autor: mpuk
PARIZ, 6. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuska ne pokreće val privatizacija, kazao je u ponedjeljak francuski ministar financija Pierre Moscovici, dodavši da država samo traži način da ponovno uravnoteži svoj 62 milijardi eura vrijedan portfelj kako bi potaknula rast i stvaranje radnih mjesta.

Premijer Jean-Paul Ayrault kazao je u nedjelju da će država smanjiti udjele u pojedinim tvrtkama kako bi financirala nove investicije, a ne 'punila rupe" u proračunu.

"Ovo nije povratak privatizaciji. Ovo je fino ugađanje državnog kapitala kako bi se zadržala strateška uloga države, kako bi se u budućnosti omogućila bolja ulaganja za državu, da se ponovno pokrene gospodarstvo i rast te ostvari cilj o preokretanju trenda nezaposlenosti do kraja godine", rekao je Moscovici.

"To bi moglo biti smanjenje razine udjela, to bi mogla biti prodaja određenog dijela... ali prije svega to je čuvanje strateške države, države koja ulaže bez pogoršavanja javnih financija", dodao je, istaknuvši da će sva prikupljena sredstva biti reinvestirana u nove sektore rasta.

Francuska je u ožujku prodala institucionalnim investitorima 3,12-postotni udjel u zrakoplovnoj skupini Safran, prikupivši od prodaje gotovo pola milijarde eura.

Država također drži 84 posto u komunalnoj kompaniji EDF, 37 posto u GDF Suezu, 27 posto u Thalesu i 55 posto u Aeroports de Paris.

(Hina) xmpv yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙