FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: sredstva od buduće privatizacije vratiti gospodarstvu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. travnja 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da će njena vlada sredstva od privatizacije državne imovine namijeniti za gospodarski oporavak, a uvest će i nove oblike državne pomoći za poduzeća u teškoćama koja se budu restrukturirala.

"Sredstva od privatizacije vratit ćemo u gospodarstvo", rekla je među ostalim Bratušek u ponedjeljak u parlamentu odgovarajući na pitanja zastupnika o stanju u slovenskom gospodarstvu te predstojećoj sanaciji bankarskog sektora koju njena vlada želi kombinirati s mjerama za gospodarski oporavak.

Bratušek je time podsjetila na nedavno obećanje o prodaji jednog ili dva velika poduzeća u državnom vlasništvu, a možda i jedne banke, ne imenujući o kojim bi se tvrtkama ili banci u državnom vlasništvu moglo raditi, iako se u medijima spominju Telekom Slovenije, osiguravajuća tvrtka Triglav i energetska tvrtka Petrol.

"Ova se vlada bori za svako radno mjesto jer je svjesna da je očuvati postojeća radna mjesta mnogo jeftinije nego investiranje u nova", rekla je Bratušek.

Istaknula da je njena vlada ovih dana parlamentu predložila promjene starog zakona o državnoj pomoći poduzećima. Izmjenama se želi omogućiti da pomoć države mogu dobiti i ona poduzeća koja su trenutno u teškoćama, a u kojima je vlasnički udjel države iznad 25 posto, što se do sada nije moglo. Istim zakonskim izmjenama ukinut će se i odredba da takva jednokratna pomoć ne može biti viša od 10 milijuna eura, a sve će se to, po riječima Bratušek, napraviti u skladu s pravilima Europske unije.

Slovenska premijerka rekla je da podupire prebacivanje loših kredita na tzv. "slabu" banku, ali da će dio loših kredita ostati u bankama te da će se rješenja za poduzeća i banke tražiti preko državnih pomoći i restrukturiranja poduzeća.

Kao primjer za takvo spašavanje poduzeća koja muče visoke kreditne obveze Bratušek je navela slučaj koparskog Cimosa. Velika tvrtka s 3000 zaposlenih u Sloveniji izvozi automobilske dijelove, ali ima problem s kreditnim obvezama pa joj vlada nastoji pomoći s izdanim jamstvima. Bratušek je ocijenila da će ovih dana dogovor s bankama o Cimosu biti i potpisan.

Premijerka je istaknula da modelom državnih pomoći njena vlada želi spasiti poduzeća s perspektivom i da odobrena sredstva u obliku državne pomoći moraju biti namijenjena očuvanju radnih mjesta, a ne vlasnicima kapitala. I tvornica obuće Peko iz Tržiča bit će prodana osiječkom Osimpexu koji je dao najbolju ponudu, ako investitor u dodatnim pregovorima ponudi odgovarajuća jamstva za radnike u slučaju da dođe do gubitka radnih mjesta, iznijela je Bratušek u parlamentu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙