FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30

SARAJEVO - Hrvatska je država koja može biti primjer cijeloj Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu, izjavio je u ponedjeljak za sarajevski "Dnevni avaz" glavni imam medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin Mujkanović komentirajući otvaranje islamskog centra i džamije u subotu. Nazočnost velikog broja vjernika i posjetitelja bila je očekivana no sudjelovanje najistaknutijih dužnosnika države, Primorsko-goranske županije i gradskih vlasti Rijeke cijelom je događaju dalo posebno značenje, rekao je Mukanović. "Radi se o međusobnom poštovanju i uvažavanju. Hrvatska je sigurno primjer Europi kako se odnosi prema manjinskom narodu. Svečanost i govori prođu, gosti odu no ostaje dojam pripadanja koji se ničim ne može nadomjestiti. E, to se dogodilo nama, u Rijeci", rekao je Mujkanović za kojeg je posebice važan dolazak predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i njegova prethodnika Stjepana Mesića te drugih najviših hrvatskih dužnosnika.

DACCA - Najmanje su 22 osobe ubijene, a stotine su ranjene u nasilnim sukobima u nedjelju između sigurnosnih snaga i desetaka tisuća islamista koji traže novi zakon protiv bogohuljenja. Sukobi su izbili u nedjelju poslije podne i potrajali do zore u ponedjeljak. Uz povike Alahu Akbar (Bog je velik) i "ateiste na vješala", članovi nedavno oformljene radikalne skupine Hefajat-e-Islam defilirali su najprometnijim ulicama i blokirali promet između Dacce i drugih gradova. Prema policiji bilo je najmanje 200.000 prosvjednika. Prosvjednici optužuju vladu da je ateistička te da su muslimani dužni štititi islam. Premijerka Šeik Hasina koja od 2009. vodi laičku vladu u toj većinski muslimanskoj zemlji, odbacila je zahtjeve skupine Hefajat-e-Islam koja traži smrtnu kaznu za sve koji uvrijede islam. Također traže da muškarci budu razdvojeni od žena na javnim mjestima.

WASHINGTON - Sjedinjene Države nisu primile nikakvo upozorenje prije zračnih napada u Siriji na, kako Zapad i Izraelci tvrde, rakete koje su bile namijenjene pripadnicima Hezbolaha, prenosi Reuters u ponedjeljak izjavu dužnosnika američke tajne službe. Dužnosnik nije potvrdio da iza napada stoje Izraelci, ali je rekao da je SAD obaviješten o zračnim napadima pošto su bili izvedeni.

Izraelski vojni zrakoplovi u nedjelju su drugi put u posljednjih 48 sati bombardirali Siriju. Zračni napadi povećavaju bojazan da bi glavni američki saveznik na Bliskome istoku mogao biti uvučen u sirijski sukob. Izraelci ne drže potrebnim od Washingtona tražiti zeleno svjetlo za takve napade. Dužnosnici su ranije, u više navrata rekli kako Izraelci drže da je SAD o napadima potrebno obavijestiti tek nakon što su oni pokrenuti.

MUENCHEN - Na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu u ponedjeljak bi trebalo početi suđenje pripadnicima i pomagačima Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), neonacističke terorističke skupine koju se tereti za deset ubojstava, podmetanje dviju eksplozija i više pljački banaka. Na optuženičkoj klupi su članica NSU-a Beate Zschäpe, bivši dužnosnik desno-radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Ralf Wohlleben i trojica neonacista Carsten S., Andre E. i Holger G. Za suđenje vlada veliko zanimanje njemačke, ali i europske javnosti, a njemački mediji ga smatraju najvećim takvim procesom nakon suđenja pripadnicima ultraljevičarske Baader-Meinhof organizacije 70-ih. Zschäpe je jedina preživjela članica neonacističke terorističke ćelije, budući da su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt počinili samoubojstvo 2011. kako bi izbjegli policijsko uhićenje. Skupina je ubila policajku Michele Kiesewetter 2007., i devetero useljenika, uglavnom turskog podrijetla. Istraga je otkrila da je s djelovanjem terorističke ćelije bio upoznat dosta širok krug osoba s desno-radikalne scene te da su velike propuste učinile njemačke službe sigurnosti, koje su godinama znale za opasnu trojku ali nisu ništa poduzele da spriječe njihove ubilačke pohode.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙