FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 28. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

REYKJAVIK - Stranke oporbenog desnog centra vode na parlamentarnim izborima na Islandu, te su na dobrom putu da se vrate na vlast uz obećanja da će smanjiti porez i otpisati dug samo pet godina nakon spektakularnog gospodarskog kolapsa zemlje. Stranka neovisnosti i Napredna stranka, koje su bile na vlasti gotovo 30 godina prije gospodarskog kolapsa 2008., skupile su dosad oko polovicu prebrojanih glasova, što ih stavlja u čvrsto vodstvo naprema vladajućim socijaldemokratima i poziciju da formiraju buduću islandsku vladu. S gotovo 20 posto od ukupno prebrojanih glasova, Stranka neovisnosti, koja je bila dio svake vlasti između 1980 i 2009, vodi s 24,9 posto, a Napredna stranka ju prati s 22,7 posto. Socijaldemokrati su na trećem mjestu sa 13,9 posto osvojenih glasova.

TUPELO - Everett Dutsckhe, koji je u subotu uhićen u Mississippiju u okviru istrage o slanju pisama s otrovom ricinom, optužen je za pokušaj uporabe biološkog oružja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. Savezni agenti uhitili su u subotu u Tupelu u Mississippiju trenera borilačkih vještina Everetta Dutsckhea (41) u okviru istrage o pismima s ricinom koja su upućena predsjedniku Baracku Obami i jednom senatoru. On je optužen za posjedovanje ricina i pokušaj da ga uporabi kao oružje. Ako ga proglase krivim, Dutschke bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora i do 250.000 dolara novčane kazne. Pisma upućena republikanskom senatoru Rogeru Wickeru i predsjedniku Baracku Obami otkrivena su prije nego što su im uručena.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je svojim ministrima da se ne izjašnjavaju javno o stanju u Siriji kako se to ne bi protumačilo kao izraelski pritisak na međunarodnu zajednicu da intervenira u Siriji, objavio je u nedjelju izraelski vojni radio. Netanyahu je reagirao nakon što je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Zeev Elkin u petak rekao da bi međunarodna zajednica trebala poduzeti vojnu akciju da bi "preuzela kontrolu nad sirijskim arsenalnom kemijskog oružja". Vojni radio kaže da je posljednjih dana američka suzdržanost po pitanju Sirije izvor zabrinutosti za izraelsku javnost i političare. Predsjednik SAD Obama više je puta upozorio Asadov režim na nedopustivost upotrebe kemijskog oružja i rekao da je to "crvena crta" koju sirijske vlasti ne smiju prijeći.

HAVANA - Predsjednici Venezuele Nicolas Maduro i Kube Raul Castro potvrdili su tijekom susreta u Havani dobre odnose i "strateško savezništvo" dviju zemalja, javljaju kubanski mediji. Njihovi prethodnici Fidel Castro i Hugo Chavez su 2012. godine to partnerstvo pretočili u 47 ugovora o suradnji vrijednih 1,6 milijardi dolara. Prije susreta s Raulom Castrom predsjednik Venezuele zadržao se u dvosatnom neformalnom sussretu sa starijim bratom Fidelom. "Prisjetili smo se zapovjednika Chaveza", rekao je Maduro novinarima nakon susreta. Posjet Kubi Madurov je drugi posjet u inozemstvu nakon izbora 14. travnja. On je 19. travnja boravio u peruanskom glavnom gradu Limi na susretu Unije južnoameričkih zemalja (UNASUR).

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙