FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžir traži smrtnu kaznu za islamiste optužene za pokolj

Autor: rtom
ALŽIR, 5. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Smrtna kazna zatražena je u nedjelju u Alžiru na početku suđenja dvojici islamista optuženih za umiješanost u više od 500 ubojstava i silovanja više od 60 žena tijekom građanskog rata u toj sjevernoafričkoj zemlji od 1996. do 2004. godine.

Suđenje je počelo u nedjelju na sudu u glavnome gradu Alžiru. Okrivljeni Antar Ali i Džilali Kuri priznali su da su bili članovi islamističke oružane skupine sa sjedištem u Chlefu, 200 kilometara od Alžira.

Mediji navode da su okrivljeni u istrazi priznali da su ubijali vojnike i pripadnike civilnih samoobrambenih skupina koje su se konstituirale kako bi se branile od islamističkih napada.

Također prema medijima, okrivljenici su priznali da su sudjelovali u kolektivnim silovanjima žena koje su poslije ubijali.

Smrtna kazna u Alžiru se ne primjenjuje otkako je 1993., donesen moratorij na tu najtežu kaznu.

Građanski rat počeo je kada je alžirska vojska ranih 90-ih poništila rezultate parlamentarnih izbora na kojima je trebala pobijediti Islamska fronta spasa (FIS). Stranci je zatim zabranjen rad, a islamisti su odmazdu počeli atentatima na vojsku i civile. U građanskom ratu je, prema službenim podacima, ubijeno više od 200.000 ljudi.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙