FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nadzor nad državnim potporama s Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja prelazi u nadležnost Europske komisije, najvažnija je novost koju je predstavljajući Vladin prijedlog zakona o državnim potporama na današnjoj sjednici Vlade iznio ministar financija Slavko Linić. Nadzor preuzima Europska komisija, što donosi znatno strože kriterije, dok će AZTN zastupati Hrvatsku kod Komisije odnosno braniti potpore hrvatskim poduzetnicima, rekao je Linić. Po njegovim riječima, od 2006. do 2011. u Hrvatskoj je bez poljoprivrede dodijeljeno 36 milijardi kuna državnih potpora, a s poljoprivredom 57 milijardi kuna i to je "jedan od razloga visokog vanjskog duga". Te su potpore, kaže Linić, bile previše sektorski usmjerene zbog čega su pravi učinci izostali, o čemu govori i trenutna gospodarska kriza. Primjerice, na željeznicu, brodogradnju i metalsku industriju odnosi se gotovo tri četvrtine ukupnog iznosa potpora, dok je premalo onih za male i srednje poduzetnike.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala državno jamstvo za kreditno zaduženje Hrvatskih autocesta (HAC) kod Hrvatske poštanske banke, a riječ je o kreditu u iznosu od 75 milijuna kuna radi isplate otpremnina višku radnika u procesu restrukturiranja HAC-a. Rok kredita je tri godine, uz kamatnu stopu od 6,45 posto godišnje. Državnim jamstvom osigurava se 80 posto iznosa kredita, ili 60 milijuna kuna. Vlada je prihvatila i izvješće o provedenom postupku prikupljanja pisama interesa i pregovorima s potencijalnim investitorima u vezi promjene vlasničke strukture HŽ-a Cargo te ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda. Ministarstvo je, po riječima ministra Siniše Hajdaš Dončića, zaprimilo sedam pisama interesa za privatizaciju HŽ-a Cargo i to iz Hrvatske i zemalja Europske unije. Vlada je dala i suglasnost na Ugovor o prijenosu dionica i poslovnih udjela četiri trgovačka društava u sustavu Grupe 3. maj na Republiku Hrvatsku bez naknade. Ugovor se sklapa radi stvaranja preduvjeta za privatizaciju društva Brodograđevna industrija 3. maj, objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

ZAGREB - Vlada će štititi državnu imovinu, posebno u poduzećima u kojima raspolaže s većinskim ili stopostotnim vlasništvom, rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović napominjući kako to vrijedi i za Croatia Airlines. Ulaskom Hrvatske u EU na snagu stupaju nova pravila unutar kojih više neće biti varanja i potkradanja novca poreznih obveznika. To vrijedi i za državne kompanije pa i za Croatia Airlines, kazao je Milanović. Premijer kaže kako Vlada ne želi da se Croatia Airlinesu dogodi ono što se dogodilo drugim aviokompanijama u regiji, koje su, kako je rekao, za jedan pfening prodane Lufthansi. Imamo perspektivu i moramo pregovarati. Molim sve da budu razumni u zahtjevima i igraju po pravilima. Žele li štrajkati, neka to rade po zakonu, rekao je Milanović.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako nema odustajanja od restrukturiranja Croatia Airlinesa te kako će Uprava u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja. Na pitanje o Croatia Airlenesu gdje zbog velikog broja bolovanja kabinskog osoblja i danas ima otkazanih letova, a neki kasne, ministar je odgovorio da je to minimalno. "Uprava Croatia Airlinesa zamijenit će dio kabinskog osoblja u iduća dva tjedna, nema odustajanja od plana restrukturiranja, nema povratka", izjavio je ministar Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u povodu završetka IPA projekta signalno-sigurnosni uređaji na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines, po podacima do 10,30 sati, nakon jutros otkazana tri leta, za sada nema otkazanih ni domaćih niti međunarodnih letova u nastavku današnjeg dana, a o eventualnim daljim poremećajima i stanju u prometu zrakoplova putnici se mogu izravno informirati na korisnički kontakt telefon te kompanije, ističu iz Croatia Airlinesa. Jutros su bili otkazani međunarodni letovi Sarajevo-Zagreb te Zagreb-Beč-Zagreb. Bio je otkazan i jedan jutrošnji domaći let Pula-Zadar-Split, pri čemu su preusmjeravanjem zrakoplova Split-Zagreb za Zadar prevezli putnike iz Splita za Zadar. Situacija se stalno prati, putnici i javnost se shodno promjenama obavještava o promjenama, a za sada su, kako ističu iz Croatia Airlinesa, svi zrakoplovi na svim letovima pokriveni kabinskim osobljem. No, neslužbeno se doznaje da još postoji mogućnost za otkazivanjem letova zbog manjka raspoloživog kabinskog osoblja.

ZAGREB - Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru održana je primopredaje potvrde o preuzimanju radova i otkrivanje spomen-ploče u povodu završetka IPA projekta signalno-sigurnosni uređaji na Zagreb Glavnom kolodvoru, vrijednog 11,4 milijuna eura. Projekt je financiran s 85 posto bespovratnih sredstava EU, dok je 15 posto osigurano iz sredstava državnog proračuna, a prigodnoj su svečanosti bili nazočni i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. U sklopu projekta zamijenjene su 124 skretničke postavne sprave, 68 signala i ostalih manjih vanjskih signalnih elemenata te kompletan unutarnji uređaj. Novi uređaj omogućuje bolju protočnost prometa vlakova na cijelom zagrebačkom čvorištu te skraćuje vrijeme njihova manevriranja, kazao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora obilježit će ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji nizom edukativnih sadržaja, koji će biti fokusirani na teme europskih fondova, programa Unije, zajedničko tržište, sektor usluga te malo i srednje poduzetništvo, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ti su sadržaji, ističu iz HGK, prepoznati kao područja na kojima članice komore, ali i ukupno gospodarstvo, trebaju najviše informacija te imaju najveće šanse za ostvarivanje koristi. Naime, od 2005. godine, od kada je Hrvatska počela koristiti pretpristupne fondove EU, godišnja se alokacija kretala između 125 i 157 milijuna eura, a samo u drugoj polovici ove godine iz strukturnih i kohezijskog fonda EU za Hrvatsku je namijenjeno oko 450 milijuna eura.

ZAGREB - Predsjednik Uprave osječke Saponie Damir Skender izabran je za novog predsjednika Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca, a novi potpredsjednici su član uprave Holcima Žarko Horvat i ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući "Helena Smokrović" Maša Smokrović, priopćeno je iz HUP-a. Skender najavljuje dijalog sa socijalnim partnerima te aktivnosti na stvaranju zdravije i konkurentnije poduzetničke klime.

ZAGREB - Dalekovod grupa je u prvom kvartalu ove godine ostvarila poslovne prihode od 256 milijuna kuna te neto dobit od 10,2 milijuna kuna, dok je samo tvrtka Dalekovod d.d. u istom razdoblju ostvarila prihode od 172 milijuna kuna te neto dobit od 423,8 tisuća kuna, objavljeno je danas iz te tvrtke. Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, grupa Dalekovod je u prvom tromjesečju prošle godine imala gubitak od 11,4 milijuna kuna, dok je gubitak Dalekovoda d.d. iznosio 16,9 milijuna kuna. Iz Dalekovoda kao jedan od važnijih događaja iz prvog tromjesečja ističu izglasavanje nagodbe s vjerovnicima u postupku predstečajne nagodbe početkom travnja. Također ističu da će i dalje intenzivno raditi na daljnjem restrukturiranju kompanije i smanjenju fiksnih troškova te na internacionalizaciji poslovanja.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb prva je tri mjeseca ove godine završila s dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 286,6 milijuna kuna, dok dobit cijele PBZ grupe iz tog razdoblja iznosi 313,2 milijuna kuna, a znatan rast u odnosu na dobit prvog tromjesečja prošle godine iz PBZ-a pripisuju jednokratnom utjecaju prodaje udjela u tvrtki PBZ Invest slovačkom VUB Asset Management. Neto dobit PBZ-a iz prvog kvartala ove godine, naime, viša je za 39,6 posto, a grupe za 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što se u izvješću PBZ-a pojašnjava prijenosom većinskog udjela u tvrtki PBZ Invest u društvo VUB Asset Management, u sklopu konsolidacije društava za upravljanje investicijskim fondovima i imovinom klijenata Banke Intesa Sanpaolo, većinskog vlasnika PBZ-a. Riječ je o poslu vrijednom 156 milijuna kuna, što je utjecalo na značajan rast prihoda u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima. Neto kamatni prihod PBZ-a pao je pak za 11,3 posto, na 517,3 milijuna kuna, dok su neto prihodi od provizija i naknada povećani 0,7 posto, na 122,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču je iznosila 5.447 kuna te je u odnosu na drugi prošlogodišnji mjesec nominalno viša za 1,6 posto, a realno niža za 3,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2013. godine, prosječna neto plaća isplaćena za veljaču ove godine nominalno je niža za 1,5 posto, a realno je pala za 1,8 posto. Najviša prosječna neto plaća za veljaču isplaćena je u promidžbi i istraživanju tržišta i iznosila je 11.555 kuna. Najniža prosječna neto plaća za veljaču, od 2.813 kuna, isplaćena je u proizvodnji odjeće.

ZAGREB - Nakon dva neradna dana, uslijed jučerašnjeg blagdana i tehničkih problema Zagrebačke burze u utorak, investitori su danas znatnije reagirali na financijska izvješća domaćih kompanija, pa je promet do podneva premašio 13 milijuna kuna, dok su Crobexi oslabili. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,57 posto, na 1.937 bodova, a Crobex10 0,29 posto, na 1.089 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 13,4 kuna, što je otprilike 12 milijuna više nego u ovo doba u ponedjeljak. Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 7,16 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,34 posto, na 209,18 kuna. Znatan promet, 2,35 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Leda, a cijena joj je porasla 1,32 posto, na 8.800 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 9,71 posto izdvaja se dionica Vira, dok je najveća dobitnica dionica Atlantske plovidbe, sa skokom cijene za 7,26 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od utorka ojačala prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,589460 kuna. Kuna je ojačala i prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,73 posto, a prema funti za 0,40 posto. Tako srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,764439 kuna, a funte 8,975237 kuna. Istodobno je pak kuna oslabila prema švicarskom franku za 0,15 posto, na 6,209671 kunu po srednjem tečaju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙