FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Međunarodni Praznik rada obilježava se u srijedu tradicionalno diljem svijeta, a kao i nekoliko prethodnih godina radničke manifestacije odvijaju se u ozračju krize i oštrih mjera štednje, poziva na ublažavanje nejednakosti, te zahtjeva za jačanje mjera sigurnosti na radnom mjestu i borbe protiv nezaposlenosti. Kako prenose agencije, ovogodišnja je proslava u Europi zasjenjena mjerama štednje, osobito na jugu kontinenta, dok su u Aziji prioritet pravednija raspodjela, te mjere sigurnosti, osobito nakon rušenja tvornice u Bangladešu pri čemu je poginulo više od 400 ljudi, uglavnom radnica u tekstilnoj industriji. Španjolci, Talijani, Grci, Ciprani i Francuzi današnji dan obilježavaju manifestacijana, proslavama i prvosvibanjskim povorkama u svojim glavnim gradovima, upozoravajući pritom na krizu koja vlada u svijetu, na iznimno oštre mjere štednje i na veliku nezaposlenost. U Bangladešu su se u glavnome gradu Daki okupili deseci tisuća prosvjednika, tražeći zadovoljštinu i pravdu nakon pogibije pri urušavanju zgrade više od 400 radnika tvornice koja je proizvodila odjeću za zapadno tržište.

VATIKAN

Papa Franjo u srijedu je u povodu proslave Praznika rada pozvao političke čelnike svijeta da naprave sve što mogu kako bi omogućili otvaranje više novih radnih mjesta, ocijenivši kako je nezaposlenost rezultat ekonomske vizije koja je sasvim izvan pravila socijalne pravde. "Pozivam sve političare da naprave sve što mogu kako bi ponovno pokrenuli tržište rada", rekao je Papa pred više tisuća okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu. "Rad predstavlja temelj ljudskoga dostojanstva. Razmišljam o poteškoćama na tržištu rada u raznim zemljama. Mislim na ljude, na sve, ne samo na mlade koji su bez zaposlenja vrlo često zbog ekonomske vizije društva koja se temelji na egoističnom profitu koji je sasvim izvan pravila socijalne pravde", rekao je papa Franjo.

DUBLIN

Irska vlada usuglasila je u utorak prijedlog zakona prema kojemu će se omogućiti ograničen pristup pobačaju u slučajevima kada postoji stvaran rizik po život žene, u što se ubraja i mogućnost njezina samoubojstva. Riječ je o prijedlogu oko kojega se unutar vladajuće irske koalicije vode rasprave i "lome koplja" već dva desetljeća. Problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno je došao u središte pozornosti prošle godine nakon smrti 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je ta mlada stomatologinja umrla od otrovanja krvi. Po ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima, no devet godina kasnije, u takozvanom "slučaju X" silovane 14-godišnjakinje, Vrhovni sud presudio je da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva.

LONDON

Trojica britanskih vojnika ubijena su u eksploziji bombe u Afganistanu u najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu na britansku vojsku u toj zemlji u više od godinu dana, priopćilo je u srijedu britansko ministarstvo obrane, a u eksploziji koja se dogodila u utorak ubijeno je i devet Afganistanaca. Eksplozija se dogodila kad je vozilo s britanskim vojnicima tijekom redovite ophodnje naišlo na bombu postavljenu uz cestu na području Nahr-e Saraja u južnoj pokrajini Helmandu. Još šest britanskih vojnika je ranjeno u toj eksploziji koja se dogodila dva dana nakon što su talibanski pobunjenici pokrenuli svoju proljetnu ofenzivu najavivši da će im meta biti strane vojne baze i diplomatska područja.

MOSTAR

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da bi jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova moglo "postati pravilo" uspoređujući ga s pozicijom Republike Srpske i dovodeći tako ponovno u pitanje suverenitet BiH kao države sastavljene od dva entiteta, objavili su na svojim internetskim portalima mediji u BiH. "Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mnogi su htjeli prikazati kao iznimku, ali će to možda postati pravilo. Ako se nastavi loša pozicija u okviru BiH, nitko ne treba isključiti razmišljanje RS-a da zaštiti svoja prava", istaknuo je Dodik čiju izjavu prenose mediji. Predsjednik RS-a je odbacio mogućnost revizije Daytonskog mirovnog sporazuma što se u medijima spominje kao nadogradnja inicijative za promjenu ustavne strukture unutar drugog entiteta Federacije BiH koju je potaknula američka administracija.

MOSTAR

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u utorak navečer još jednu osobu koja se povezuje uz koruptivna djela koja je zajedno s drugim uhićenim provodio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, priopćila je SIPA, dok mediji navode da je riječ o jednome od kriminalaca koje je Budimir pomilovao za što je dobio novac. U priopćenju SIPA-e se navodi da je u sklopu akcije naziva Patriot, po nalogu Suda BiH i Državnog odvjetništva, u večernjim satima privedena još jedna osoba koja će biti ispitana, nakon čega će se odlučiti o eventualnom određivanju pritvora. SIPA je dodala da su njezini pripadnici tijekom jučerašnjeg dana privremeno izuzeli poslovnu dokumentaciju iz računovodstva tijela Federacije BiH, koja će biti proslijeđena Državnom odvjetništvu BiH.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙