FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku porasla za 4,1 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo, što se zahvaljuje rastu proizvodnje energije i intermedijarnih proizvoda. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u ožujku ojačala za 2,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine skočila za 4,1 posto. Od početka godine industrijska proizvodnja znatno oscilira te je, nako što je u siječnju porasla za 3,4 posto, u veljači pala za 4,1 posto. Nakon rasta u ožujku, ukupno je u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ojačala 1,1 posto.

ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.340.173 zaposlenih, što je 0,2 posto ili 3.333 osobe više nego krajem veljače, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Nakon sedam mjeseci neprestanog pada broja zaposlenih na mjesečnoj razini tako je u ožujku zabilježen rast, inače uobičajen s obzirom na sezonski karakter hrvatskog tržišta rada i početak sezonskog zapošljavanja posebice u turističkom sektoru. Statistika pokazuje da je krajem ožujka u pravnim osobama bilo zaposleno 1.115.422 osobe, što je 2.139 osoba ili 0,2 posto više nego krajem veljače. U obrtu i slobodnim profesijama zaposlenih je bilo 198.415, što je 1.590 osoba, ili 0,8 posto više nego u veljači. Pad se na mjesečnoj razini bilježi kod zaposlenih osiguranih poljoprivrednika i to za njih 396, ili 1,5 posto, na 26.336 osoba. Krajem ožujka na HZZ-u je bilo evidentirano 368.558 nezaposlenih, što je 6.842 osobe, ili 1,8 posto manje nego krajem veljače, pa je i stopa registirane nezaposlenosti s 21,9 posto u veljači pala na 21,6 posto u ožujku.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) zabilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad neto dobiti za 34,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 238 milijuna kuna, dok su prihodi smanjeni 6,1 posto, na 1,69 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni nerevidirani rezultati te kompanije. "Naše poslovanje ponovno je bilo pod utjecajem usporenog gospodarstva te pojačanog pritiska regulative i konkurencije. Navedeni faktori negativno su djelovali na naše rezultate u prvom tromjesečju. Usprkos tome, izgledi za cijelu 2013. godinu ostaju nepromijenjeni u svjetlu naše snažne tržišne pozicije i strateškog fokusa", kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a u komentaru poslovnih rezultata. Ukupni konsolidirani troškovi redovnog poslovanja prije amortizacije povećani su u prvom tromjesečju 5,2 posto na 1,12 milijardi kuna, prvenstveno kao rezultat rezerviranja troškova za isplatu otpremnina (60 milijuna kuna) u 2013., koji su tretirani kao jednokratne stavke i većih materijalnih troškova.

ZAGREB - Nadzorni odbor Jadrolinije imenovao je Alana Klanca za novog predsjednika Uprave, Miljenka Antića za člana Uprave za tehničke i operativne poslove i Marka Čičin Šajna za člana Uprave za komercijalne, financijske i pravne poslove, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Alan Klanac na mjestu predsjednika Uprave zamjenjuje Slavka Lončara koji je tu dužnost obavljao od 1999. godine i koji odlazi u mirovinu. Mandat uprave je četiri godine. Na natječaj za predsjednika i članove Uprave Jadrolinije javilo se 20 kandidata od kojih je šest ispunilo uvjete za kandidaturu za predsjednika Uprave, četiri za člana Uprave za tehničke i operativne poslove i tri za člana Uprave za komercijalne, financijske i pravne poslove, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća u Zagrebu za veljaču ove godine iznosila je 6.455 kuna, što u odnosu na mjesec prije predstavlja nominalni rast za 0,9 posto ili za 56 kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na veljaču 2012. godine, prosječna je zagrebačka neto plaća veća za 166 kuna ili nominalno za 2,6 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Pritom je prosječna neto plaća za veljaču u zagrebačkom gospodarstvu iznosila 6.506 kuna, a u izvan gospodarskim djelatnostima 6.340 kuna. Najviša neto plaća za veljaču isplaćena je u djelatnosti promidžbe (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta, u iznosu od 14.923 kune. Najniže su pak neto plaće u Zagrebu za drugi ovogodišnji mjesec imali zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima, od 2.936 kuna, te u proizvodnji odjeće, od 3.030 kuna.

ZAGREB/KUTINA - Restrukturiranje Petrokemije planira se provesti do kraja 2015., a važan aspekt preustroja kutinske tvornice je i provođenje pripremnih radnji za postupak traženja strateškog partnera za kogeneracijsko postrojenje ukupne instalirane snage od 210 megavata. Navodi se to u priopćenju iz Petrokemije sa jučer održane sjednice Nadzornog odbora na kojoj je Uprava predstavila, a NO odobrio sveobuhvatni program restrukturiranja. "Restrukturiranje se planira provesti do kraja 2015., a obuhvaća optimizaciju i redizajn svih procesa i organizacijskih cjelina Petrokemije, uključujući i snažan naglasak na modernizaciju postrojenja s ciljem postizanja značajnog poboljšanja operativnog rezultata Petrokemije te osiguranja dugoročno održivog, profitabilnog poslovanja", navodi se.

ZAGREB - Kutinska Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 54,8 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 3,1 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća Petrokemije. Ukupni su prihodi u prvom tromjesečju ostvareni u iznosu od 597,6 milijuna kuna i manji su za 17,6 posto, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 10,4 posto, na 652,4 milijuna kuna. Glavninu tog dispariteta generiralo je manje ostvarenje prodaje na domaćem i regionalnom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za proljetnu sjetvu, navodi se u izvješću. Zbog manje prodaje došlo je do povećanja fiksnih troškova po jedinici proizvoda i gubitka u tromjesečnom poslovanju, a dodatni negativan učinak na poslovanje imali su i izdaci za godišnji remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, koji je izveden tijekom siječnja te utjecaj dijela prenesenih zaliha iz 2012.

ZAGREB - Grupa Končar u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 22,9 milijuna kuna, što je smanjenje za 36,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke. Dobit prije oporezivanja iznosila je 27,3 milijuna kuna i manja je za 33 posto. Ukupni prihodi grupe iznose 583,7 milijuna kuna i veći su za 3,5 posto, dok su ukupni rashodi povećani za 6,4 posto, na 556,4 milijuna kuna. Od 21 društva grupe Končar, 17 ih je poslovalo pozitivno, dok su četiri iskazala gubitak u ukupnom iznosu od 10,3 milijuna kuna, navodi se u izviješću. U prvom kvartalu 2013. društva grupe Končar ugovorila su novih poslova u iznosu od 648,4 milijuna kuna, što je 134,6 milijuna kuna ili 26 posto više od ugovorenog u istom razdoblju prošle godine. Stanje ugovorenih poslova (otvorene obveze) na kraju ožujka iznosi 2,3 milijarde kuna, što je 4,8 posto više od stanja ugovorenih poslova na početku godine, ističu iz Končara.

ZAGREB - Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,5 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je ostvarena dobit od 36 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke. Ostvarena dobit manja je u odnosu na isto razdoblje lani za 92,9 posto, a prvenstveno je rezultat značajnog smanjenja realizacije šećera, navodi se u izvješću. To je razlog i smanjenja ukupnih prihoda, za 57,8 posto, na 93,1 milijun kuna. U izvješću se navodi kako je realizacija gotovih proizvoda (šećera) u prvom tromjesečju smanjena za 65 posto, na 8,8 milijuna kilograma. Pritom je realizacija na domaćem tržištu povećana za 250 posto, na 8,6 milijuna kilograma, dok je izvoz drastično smanjen ili ga gotovo nije bilo, ističu iz Vira i kao osnovni razlog tomu navode da im je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 40 tisuća tona manju izvoznu dozvolu nego prethodnih godina.

ZAGREB - Građevinsko poduzeće Tehnika u prvom je tromjesečju ostvarilo gubitak od 9,8 milijuna kuna, što je znatno veći od gubitka nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosio 1,7 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog tromjesečnog financijskog izvješća Tehnike. Povećanje gubitka posljednica je nepovoljnih vremenskih prilika u siječnju i veljači, ali i nedostatka investicijskih radova i neprimjerene popunjenosti proizvodnih kapaciteta, objašnjavaju iz Tehnike. Napominje se da je na smanjenje realizacije i pogoršanje poslovnog rezultata utjecala i slabija prodaja stanova u tržišnoj izgradnji kao i pad cijena i marži u građevinskoj industriji. Teško stanje u građevinarstvu ne popravlja se te da je neizvjesno hoće li ulazak Hrvatske u Europsku uniju to promijeniti, ističu iz Tehnike i ocjenjuju kako sadašnje stanje gospodarstva u Hrvatskoj i njegove tendencije ne nude previše optimizma, pogotovo u građevinarstvu, zbog stalnog smanjenja investicija.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi privremeno je obustavljeno zbog tehničkih poteškoća na strani pružatelja telekomunikacijskih usluga, a s Burze ističu da intenzivno rade na izoliranju i rješavanju problema. "Zagrebačka burza intenzivno radi na izoliranju i rješavanju problema, vodeći računa o interesu i zaštiti ulagatelja", navodi se u obavijesti Burze, koju prenosi i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Na Zagrebačkoj burzi trgovina danas zbog tehničkih poteškoća nije ni počela, jer ulagači bez informacija koje dobivaju putem internetskih stranica ne mogu donositi investicijske odluke. Burza je, kako se doznaje, članovima i korisnicima putem posebnog sustava koji ne ovisi o webu, poslala obavijest o tehničkim poteškoćama. Do kada će privremena obustava trgovanja trajati na Burzi nisu mogli reći, no ističu da uzrok problema nije u njima već u pružatelju telekomunikacijskih usluga odnosno provideru internetskih stranica Burze.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,11 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,592072 kune. Na vrijednosti su prema kuni danas izgubile i američka i britanska valuta, američki dolar je oslabio za 0,08 posto, a britanska funta za 0,17 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,807000 kuna, a funte 9,011361 kunu. Istodobno je švicarski franak ojačao za 0,21 posto, na 6,200140 kuna po srednjem tečaju HNB-a.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙