FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponoćno ročište na Sudu BiH za Budimira, odluka o pritvoru u nedjelju

Autor: rmav
SARAJEVO, 27. travnja 2013.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u nedjelju će do 12 sati donijeti odluku o tome hoće li predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru biti određen jednomjesečni pritvor kako je to zatražilo Tužiteljstvo BiH, najavio je u subotu kasno navečer u Sarajevu sudac Branko Perić koji je predsjedavao ročištu na kojemu su tužiteljstvo i obrana Budimira i njegovih suradnika osumnjičenih za korupciju izložili svoja stajališta.

Rasprava o tome treba li u ovom slučaju biti određen pritvor zakazana je u 21 sat, terminu koji je krajnje neuobičajen u sudskoj praksi, a ročište je trajalo gotovo do ponoći.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za devet osoba uključujući Budimira, njegovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika entitetskog povjerenstva za pomilovanje Halida Halilovića, te za Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, predsjednike bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja.

Pritvor je zatražen s obrazloženjem kako postoji opasnost od njihova bijega iz zemlje te utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Oleg Čavka na raspravi o eventualnom određivanju pritvora je po prvi puta iznio detalje iz optužnice, navodeći kako se ona temelji na prisluškivanim telefonskim razgovorima u kojima su osobe osuđene za različita kaznena djela ili članovi njihovih obitelji kontaktirali Budimirova savjetnika Petra Barišića kako bi ishodili pomilovanje od izdržavanja zatvorske kazne i za to su nudili novac. Barišić je pak taj koji je kontaktirao Budimira i s njim dogovarao koga treba pomilovati.

Prisluškivanje Budimira i njegovih suradnika započelo je u ljeto 2012. godine.

"Budimir je potpisao najmanje 158 pomilovanja koja nisu bila temeljena na zakonu", ustvrdio je Čavka.

Sam Budimir pred sucem Perićem je izjavio kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Zatražio je i da ga se pusti na slobodu, nudeći jamstva da neće napuštati BiH sve dok traje istražni postupak. "Ne pada mi na pamet napuštati BiH", kazao je Budimir.

Njegova odvjetnica Branka Praljak odlučno se usprotivila izricanju mjere pritvora ističući kako on u Hrvatskoj nema nekretnine kako to tvrdi tužiteljstvo. Ona se također potužila i na zakonitost i pravičnost cijelog postupka državnog tužiteljstva. Konstatirala je kako je obrani uskraćen uvid u dokaze optužbe što je ocijenila nedopustivim.

(Hina) xrmav ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙