FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SARAJEVO

Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira i u subotu je vijest dana u medijima u BiH a u prvim komentarima iznose se različite procjene od toga da je to odlučni udarac korupciji pa do tvrdnji kako je riječ o politički motiviranom procesu koji služi međustranačkim obračunima i borbi za vlast. Sam Budimir je noć nakon uhićenja proveo u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu a sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin koji ga zastupa izjavio je kako je predsjedniku FBiH pročitana optužnica. "Ona se odnosi na zloporabu položaja i djela iz oblasti korupcije i podmićivanja", kazao je Karkin novinarima dodajući kako je Tužiteljstvo BiH u optužnicu "ubacilo" i organizirani kriminal da bi dobilo ovlasti nad cijelim slučajem jer bi ga u protivnom moralo voditi entitetsko tužiteljstvo. "Rijetkost je da se uhiti predsjednika i da se pretresaju prostorije predsjedništva", konstatirao je Budimirov odvjetnik. Karkin je prenio i kako Budimir "čvrsto vjeruje u pravosudni sustav BiH".

VARAŽDIN

Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica ocijenio je u subotu u Varaždinu da je proces normalizacije odnosa Hrvatske i Srbije u posljednje vrijeme ponovno u usponu zahvaljujući razgovorima na razini ministara i predsjednika vlada. "U posljednje vrijeme, odnosno u posljednjih pola godine i više, mislim da je bilo dovoljno susreta i razgovora koji pokazuju da je interes i jedne i druge zemlje budućnost naših odnosa, budućnost dobrosusjedskih odnosa i zajednička budućnost u Europskoj uniji", rekao je Mimica. "Susreti na ministarskoj razini, na razini predsjednika vlada, a siguran sam da će uslijediti i susreti na razini predsjednika država, svi ti susreti i razgovori doprinijet će nastavku ovakvog procesa", dodao je Mimica, podsjetivši da je normalizacija odnosa sa Srbijom krenula davno, ali da je nakon prvotnog uspona uslijedilo određeno zaustavljanje tih odnosa.

ZAGREB

Stanovnici Islanda počeli su u subotu glasovati na parlamentarnim izborima na kojima se, sudeći po predizbornim anketama, očekuje premoćna pobjeda oporbenog desnog centra, prenose agencije. Dvije glavne oporbene stranke, konzervativna Stranka neovisnosti (desni centar) i Napredna stranka (centar), trebale bi osvojiti po četvrtinu glasova birača, a vladajućima socijaldemokratima predviđa se tek dovoljno glasova za prelazak izbornog praga. Island od 2010. vodi pregovore za ulazak u EU, ali pobjedom desnice na izborima približavanje tog sjevernoatlantskog otoka s nešto više od 300 tisuća stanovina Uniji moglo bi biti zaustavljeno jer se obje velike oporbene stranke protive članstvu. Ankete svakoj predviđaju po 25 posto glasova i ako pobijede obećale su raspisati referendum o raskidu pregovora s EU-om. Stranka neovisnosti želi očuvati trgovinske odnose s EU-om, no drži da je za Island bolje da "ostane izvan Europske unije".

RIM

Mandatar za formiranje nove talijanske vlade Enrico Letta nastavio je u subotu tražiti čarobnu formulu za zajednički rad ljevice i desnice te na uvjeravanju stare garde da ostavi malo prostora mlađim talentima. Kako bi sastavio tu novu ekipu, teoretski već ovog vikenda, 46-godišnji čelnik Demokratske stranke, ne štedi truda. Nakon rasprava koje su potrajale kasno u noć s petka na subotu, tijekom jutra je razgovarao sa svojim bivšim šefom Pierom Luigijem Bersanijem. Potom je započeo ključni razgovor s jakim izaslanstvom Naroda slobode (desnica): bivšim šefom vlade Silvijom Berlusconijem, čelnikom stranke Angelinom Alfanom te posebnim Berlusconijevim savjetnikom, svojim stricom Giannijem Lettom. Cilj mu je suživot u vladi dviju strana koje su preziru već godinama kako bi izvukao treće gospodarstvo u euro zoni iz krize koja traje mjesecima.

SARAJEVO

Stranka pravde i povjerenja (SPP) na čijem je čelu predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u subotu je osudila njegovo uhićenje uz tvrdnje kako je riječ o politički montiranom procesu. U priopćenju koje je dostavljeno medijima u BiH predsjedništvo SPP-a tvrdi kako je Budimir zapravo priveden jer nije želio na protuzakonit način potpisati odluku o rekonstrukciji sadašnje federalne vlade. "Trenutak u kojem je i kako je izvedena (policijska) akcija jasno govore kako je riječ o napadu na institucije Federacije BiH i izazivanje novog nereda u Federaciji BiH u čemu je možda imao utjecaja i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jer upravo njemu najviše i odgovara nered u Federaciji BiH s obzirom da nitko osim američkog veleposlanika u BiH (Patricka Moona) nije razotkrio Dodikovu politiku odlučivši sa njim više i ne komunicirati", stoji u priopćenju. Iz Budimirove stranke poručju kako je on dokazao da je domoljub i ukoliko mu se nešto i stavlja na teret treba danas biti pušten braniti se sa slobode.

ADIS ABEBA

Etiopska zrakoplovna tvrtka prva je koja je ponovno pokrenula letove putničkim zrakoplovima Boeinga tipa Dreamliner 787 u subotu, tri mjeseca nakon što su svi zrakoplovi tog tipa prizemljeni zbog kvarova baterija. Američki regulatori odobrili su novi dizajn baterija prošloga tjedna i tako otvorili put za njihovo ugrađivanje u svih 50 Dreamlinera koji koriste zrakoplovne kompanije diljem svijeta. Let Ethiopian Airlinesa u subotu za Keniju je prvi otkako je flota Dreamlinera prizemljena 16. siječnja nakon što su se u dva od njih pregrijale litijske baterije. Čelnik američkog proizvođača zrakoplova Boeinga priznao je u utorak da možda nikada neće saznati što je uzrokovalo kvarove baterija zbog kojih su prizemljeni svi Dreamlineri 787.

SARAJEVO

Prijave za povratak u Bosnu i Hercegovinu na temelju javnog poziva koji je raspisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je podnijelo 4100 izbjegličkih obitelji od čega je nešto više od polovice hrvatskih, prenijela je u subotu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA). Podatak da se na poziv do sada se prijavila 2371 hrvatska obitelj dobio je banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica koji je o problemu povratka izbjeglica razgovarao s predstavnicima nadležnog bosanskohercegovačkog ministarstva. Provodeći zaključke regionalne donatorske konferencije o povratku izbjeglica održane u travnju 2012. godine u Sarajevu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo je javni poziv izbjeglicama iz te zemlje koje žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori da se prijave za dodjelu pomoći za rekonstrukciju stambenih objekata ukoliko se žele vratiti u prijeratna prebivališta. Na taj poziv koji je otvoren do 7. svibnja do sada se prijavila 2371 hrvatska obitelj.

KABUL

Afganistanski talibani najavili su u subotu da će pokrenuti novu kampanju masovnih samoubilačkih napada na strane vojne baze i diplomatska područja kao i "unutarnje napade" u sklopu nove proljetne ofenzive ove godine. Ofenziva je najavljena putem mailova talibanskog glasnogovornika. Islamistička skupina posljednjih je godina objavljivala slične najave nakon kojih bi znao uslijediti porast nasilja nakon teških afganistanskih zima. Najava masovnih samoubilačkih napada i unutranjih napada, što znači napada ubačenih pobunjenika u redovima afganistanske policije i vojske, vjerojatno će zabrinuti vojnu koaliciju vođenu NATO-om koja je u završnoj bazi borbe protiv talibanske pobune koja je počela krajem 2001.

BAGDAD

Desetorica pripadnika iračkih snaga sigurnosti ubijena su trima odvojenim napadima u subotu, rečeno je iz policije i medicinskih izvora. U Ramadiju, zapadno od Bagdada, skupina vojnika vozila se blizu mjesta gdje prosvjednici unazad četiri mjeseca organizirano sjede zahtjevajući odlazak premijera Nurija al-Malikija, kad su ih napale naoružane osobe. Vojnici su otvorili vatru i ranili jednog od njih, potaknuvši sukobe u kojima su ubijena četiri vojnika a jedan je ranjen, izjavili su policijski časnik i liječnik. U drugom napadu, naoružane osobe ubile su jednog vojnika a ranile drugog u istom sektoru, prema istim izvorima. Na sjeveru glavnog grada naoružane osobe ubile su pet pripadnika snaga za borbu protiv Al Kaide u napadu na nadzornu točku njihove milicije Sahwa južno od Tikrita, kazao je drugi policijski časnik i jedan liječnik.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙