FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade osnovnim školama za međugeneracijsku solidarnost

Autor: gvla
ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Osnovne škole iz Sirača, Brestovca Orehovičkog i Trenkova pobjednice su ovogodišnjeg natječaja za međugeneracijsku solidarnost "Škola - prijatelj starijih: Nauči me, naučit ću te", a nagrade su im uručene danas u Velikoj dvorani Udruženja obrtnika u Zagrebu.

Cilj natječaja je razvijanje socijalne osjetljivosti najmlađih za osobe treće životne dobi i senzibiliziranje javnosti za potrebe starijih te njihovu veću društvenu uključenost.

Nagrađene škole, prema ocjeni Komisije, osmišljavaju i provode izvrsne volonterske programe u kojima učenici sudjeluju u razmjeni iskustava, znanja i vještina s osobama treće životne dobi, a svojim su projektima dale doprinos afirmaciji i većoj integraciji osoba treće životne dobi u društvo.

Na natječaju, koji je raspisala Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost, Osnovna škola Sirač iz Sirača nagrađena je prvom nagradom za projekt "Dječje igre i igračke otete zaboravu vremena", nastao prema ideji umirovljene nastavnice. Projekt je usmjeren na niz akcija u koje se uključuju osobe treće životne dobi – od uređenja okoliša škole do organiziranih humanitarnih posjeta siromašnim i nemoćnim starijim osobama. Također, u školski su kurikulum uvrštene teme o važnosti sudjelovanja u životu starijih osoba.

Drugonagrađena je Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, koja je svoj program nazvala "Zlatne godine u srcu Zagorja". U programu sudjeluju učenici petih razreda i članovi lokalne udruge volontera "Angeljeki", koji redovito organiziraju radionice prve pomoći za svoje sumještane starije od 65 godina života, koji žive sami ili su socijalno izolirani u udaljenim seoskim domaćinstvima, te provode i druge aktivnosti u kojima starije osobe prenose svoje bogato životno iskustvo mlađim naraštajima.

Treća je nagrada dodijeljena Osnovnoj školi Vladimir Nazor iz Trenkova, koja je u svoje aktivnosti uključila osobe od šest do 90 godina. Glavni projekt sastoji se od programa "Učimo od starijih", "Učimo starije" i "Učimo jedni od drugih", temeljenima na kreativnim radionicama kroz koje se prenose znanja i vještine predenja i pletenja vune, pečenja tradicionalnih kolača, sadnje cvijeća, izvedbe slavonskih kola i napjeva i slično.

Škole su izabrane među 69 prijavljenih a nagrade su im uručene uoči Europskoga dana solidarnosti među generacijama, koji se obilježava 29. travnja. Primljene novčane nagrade škole će utrošiti za nastavak aktivnosti s osobama treće životne dobi, kako bi pridonijeli boljoj kvaliteta života starijih.

(Hina) xgvla ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙