FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodjelom nagrada proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije

Autor: pgas
SPLIT, 16. travnja 2013. (Hina) - Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su dodijeljene nagrade i povelje danas je proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije i 20. obljetnica njezina osnutka.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su istaknutom diplomatu i arheologu prof. dr. Emiliju Marinu, rektoru Sveučilišta u Splitu Ivanu Paviću i aktivistu za prava slijepih osoba Vicku Sviličiću.

U obrazloženju nagrade za Emilija Marina navodi se da je on novoimenovani član Papinskoga povjerenstva za starokršćansku arheologiju u Vatikanu. "Marin je već deset godina član Francuske akademije znanosti i umjetnosti, počasni je doktor Sveučilišta u Parizu, od proljeća prošle godine prorektor je za međunarodnu suradnju i redoviti profesor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, redoviti je naslovni profesor na Sveučilištu u Splitu", ističe se u obrazloženju i podsjeća da je Marin bio veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i pri Suvremenome viteškom Malteškom redu.

Za Ivana Pavića, rektora Sveučilišta u Splitu od 2002., istaknuto je u obrazloženju nagrade da je dalekosežnom vizijom, umješnim vođenjem, iznimnim zauzimanjem i poticanjem unutarsveučilišnog zajedništva te plodnom suradnom s državnim, županijskim i lokalnim tijelima vlasti pridonio uspjesima splitskoga Sveučilišta i Splitsko-dalmatinske županije.

Laureat Vicko Sviličić sudjelovao je u osnutku sportskog Kluba slijepih u Splitu te trgovačkog društva "Pogled" d.o.o., prvog Kluba slijepih darovatelja krvi u Hrvatskoj, a tijekom Domovinskog rata sudjelovao je i u akcijama pomoći slijepim prognanicima i izbjeglicama.

U ime nagrađenih za životno djelo te svih drugih dobitnika nagrada i povelja zahvalio je Emilio Marin.

Među dobitnicima pojedinačnih nagrada je i novinarka "Slobodne Dalmacije" Ojdana Koharević, za koju je rečeno da svoj posao "obavlja profesionalno ne baveći se skandalima i žutim novinarstvom". Dobitnik pojedinačne nagrade je i televizijski snimatelj Petar Malbaša iz Sinja, za kojeg je rečeno da je "svjedok vremena i istine o Domovinskom ratu" te da su njegovi dokumentarni filmovi bitno pridonijeli dokaznom postupku koji je u konačnici oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača od nametnutih haaških optužnica.

Pojedinačnim nagradama nagrađeni su i direktor Doma kulture "Zvonimir" u Solinu Špiro Žižić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Dragan Ljutić i splitski kolekcionar i filatelist Pjer Baranović.

Dobitnici kolektivnih nagrada su: Udruga "Zvjezdano selo Mosor", Kulturno umjetničko društvo "Salona" iz Solina, Odsjek za intervencijsku kardiologiju Kliničkog odjela za bolesti srca i krvnih žila splitskoga KBC-a, Odbojkaški klub invalida "Split", Hrvatski nogometni klub "Trogir" te deset darivatelja krvi.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, koji su te dužnosti obnašali u proteklome četverogodišnjem mandatu, opraštajući se na svečanoj sjednici od tih dužnosti, zahvalili su svim suradnicima.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙