FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na varaždinskom festivalu animiranog filma 103 filma

Autor: skal
VARAŽDIN, 18. travnja 2013. (Hina) - Ovogodišnji 4. međunarodni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu (VAFI) u konkurenciji nudi 103 filma, što je dosad najviše filmova.

I prijavljenih 229 filmova pokazuju dosad najveći interes za taj festival, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu prilikom predstavljanja festivala koji će se održati od 25. do 28. travnja.

Od 103 filma najviše ih je - njih 53 - u kategoriji "Midi", to jest u kategoriji djece u dobi od 11 do 14 godina, 29 ih je kategoriji "Maxi", čiji su autori između 15 i 18 godina, a u konkurenciji "Mini", djece u dobi do 10 godina, prijavljen je 21 uradak, izvijestila je programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Animirani filmovi prijavljeni su iz 26 zemalja svijeta i 54 kluba, škole ili su prijavljeni individualno. Iz Hrvatske su stigle 84 prijave. Riječ je o čak deset sati trajanja svih prijavljenih animiranih filmova.

Odabrani filmovi natječu se po kategorijama za pet nagrada. Jedna se dodjeljuje za prvo mjesto te četiri ravnopravne nagrade za drugo mjesto. Najbolje će proglasiti ocjenjivački sud u kojem su Mohamed Ghazala iz Egipta, osnivač Međunarodne asocijacije animiranog filma Afrike i arapskog svijeta, bosanski ilustrator i animator Berin Tuzlić te zagrebački animator Zdenko Bašić.

Uz nagrade za najbolje filmove po kategorijama, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i UNICEF-om Hrvatske, VAFI dodjeljuje i nagradu „Plavi VAFI“ za film koji najviše promiče dječja prava.

Uz službene projekcije animiranih filmova koji su ušli u konkurenciju za nagrade, festival donosi i animirane filmove za djecu, izložbe, predavanja i radionice, a partner festivala je MTV Hrvatska.

"Budući da je naš cilj poticanje kreativnosti mladih, pronašli smo zajednički interes s festivalom VAFI. Suradnjom kroz glazbu i ilustraciju šaljemo poruku mladima da budu kreativni i da slijede svoj put", rekla je direktorica prodaje i marketinga za MTV Hrvatsku Rea Berger.

Gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je VAFI kao jedan od brandova Varaždina te je pozvao sve zainteresirane da posjete festival i Varaždin, koji će tih dana biti svijet u malom.

(Hina) xskal yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙