FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni 13. Windaysi

Autor: tmis
ZAGREB/UMAG, 26. travnja 2013. (Hina) - Hrvatska je mala država, ali to je i njena konkurentska prednost jer se uz dobru politiku vrlo brzo mogu vidjeti rezultati promjena, poručio je danas profesor Stephane Garelli, jedan od vodećih svjetskih autoriteta u području konkurentnosti u predavanju kojim je zatvorena ovogodišnja Microsoftova konferencija WinDays13.

Ta se tehnološka-poslovna konferencija od 22. travnja do danas održavala u Umagu, okupivši oko 1.500 domaćih i stranih sudionika, većinom IT stručnjaka i gospodarstvenika.

Garelli je istaknuo i da se Hrvatska nakon 1. srpnja ne treba koncentrirati samo na zemlje EU-a, nego i na tržišta u razvoju u Africi, Aziji i Južnoj Americi koja nude puno bolje prilike za izvoz i rast gospodarstva.

Završnog dana konferencije WinDays13 održan je i okrugli stol na kojem su predstavnici izvršne vlasti, gospodarstvenici i znanstvenici raspravljali o trenutnom stanju u državi s naglaskom na povezivanje sva tri sektora i kako da Hrvatska postane konkurentna.

Iako različitih gledišta sudionici su se složili da se moramo koncentrirati na dugoročnu strategiju razvitka.

Znanstvenik međunarodne reputacije Ivan Đikić smatra da moramo pronaći pozitivne primjere u znanosti i tehnologiji na koje će se ugledati mladi kako bi se i sami time bavili. Smatra i da biznis treba ulagati u znanost, a ne samo očekivati da znanost prenese inovacije u industriju.

Doprinos raspravi dali su i direktorica Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva (FER) Nedjeljko Perić.

Direktor tvrtke-organizatora konferencije Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković smatra i da je potrebna ozbiljna transformacija u gospodarstvu s fokusom na proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti jer bez njih nikako nećemo uspjeti.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva predstavili su okvire nacionalne strategije inovacija istaknuvši kako se u Hrvatskoj ne zna koliko se novca iz proračuna izdvaja za inovacije niti koliki je povrat uloženog.

U Belgiji se primjerice zna da svaki uloženi euro u inovacije ostvari vrijednost od 26 eura, od čega se dio ponovo vrati u državni budžet, kazao je načelnik sektora za industrijsku politiku u Ministarstvu gospodarstva Ivo Radković.

Istaknuo je i da se pametnim i usmjerenim pristupom u istraživanje i razvoj može povećati bruto društveni proizvod i do dva posto.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙