FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za zaštitu intelektualnog vlasništva nužna zakonska regulativa i suradnja

Autor: tmis
ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Zaštita intelektulanog vlasništva nužna je za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje, a kako je globalizacija uz približavanje gospodarstva pridonijela i povećanju rizika i broja krivotvorina u svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 250 milijardi američkih dolara godišnje, više nego ikad je važna zakonska regulativa i međunarodna suradnja u toj zaštiti.

To je, uz ostalo, istaknuto na današnjem drugom i završnom danu 4. konferencije o intelektualnom vlasništvu Intelektiv koja je u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj AmCham jučer i danas okupila 200-ak sudionika iz 10-ak europskih zemalja.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten je govoreći o krivotvorinama i piratstvu istaknuo da se time ne samo bogate kriminalci nego se smanjuje i kreativnost i povećavaju problemi zdravlja i sigurnosti ljudi, pa svjesno tih problema i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj nastoji što više surađivati s lokalnim institucijama po pitanju zaštite intelektualnog vlasništva.

U tom je smislu pohvalio hrvatsku carinsku upravu i posebno Luku Rijeka dodavši da sve zemlje pa tako i Hrvatska trebaju puno raditi na poboljšanju zakona i operative.

Predsjednik AmChama i direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je da se sustav zaštite intelektualnog vlasništva dosta mijenja zbog tehnoloških dostignuća, kao i da kršenjem tih prava gube i gospodarstvo i potrošači kojima se time ugrožava i zdravlje i sigurnost.

Upravo po pitanju zdravlja na konferenciji je većina govornika istaknula da je u svijetu najviše krivotvorina lijekova s čime se najviše bore farmaceutske kompanije ulažući u to velika sredstva, ali i u zaštitu svojih originala odnosno intelektualnog vlasništva.

Potvrdio je to i predstavnik jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu Pfizera Mislav Kraljević s podacima da se vrijednost krivotvorenih farmaceutskih proizvoda u svijetu godišnje procjenjuje na 75 milijardi dolara te da se s tim svakodnevno u svijetu suočava oko 100 tisuća ljudi.

To su ogromne brojke koje dovode u pitanje zdravlje ljudi te stoga Pfizer, kako je kazao njihov predstavnik za Europu, Bliski Istok i Afriku Yasar Yaman, dosta ulaže u inovacije u zaštiti svojih proizvoda, posebno Viagre, što je njihov najkrivotvoreniji proizvod u svijetu. Kazao je i da najviše krivotvorina lijekova dolazi iz Kine.

Predstavnici Interpola Simone Di Meo, turske policije Irfan Bacaksiz te hrvatskog USKOK-a-Odjela za visoko tehnološki kriminal Kristina Posavec istaknuli su važnost suradnje policije s građanima, tvrtkama i državom u zaštiti intelektualnog vlasništva i suzbijanju te vrste kriminala koja najčešće ima oblik organiziranog kriminala.

Suradnjom se dolazi do najboljih rezultata, najviše intervencija je po prijavama, a svi su naglasili i važnost edukacije, složivši se i da je među krivotvorinama uz lijekove najviše odjeće, obuće i modnih dodataka te glazbenih i filmskih CD/DVD-a pa je u tim industrijama intelektualno vlasništvo i najugroženije.

Zsofia Lendvai iz mađarskog AmChama kazala je kako se na razini EU-a u 2014. očekuje usvajanje nove direktive o intelektualnom vlasništvu u EU koja će donijet promjene u provedbi zaštite zaštitnih znakova, patenata i autorskih prava.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙