FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradu Vodnjanu uručena Energetska povelja

Autor: dspo
VODNJAN, 25. travnja 2013.(Hina) - Energetska povelja na temelju provedbe "Projekta gospodarenja energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj" svečano je danas uručena gradu Vodnjanu.

Potpisivanjem izjave o politici u ožujku prošle godine, kojom se želi postići da se bolje i učinkovitije raspolaže energijom, Vodnjan je stekao uvjete za ulazak u projekte Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović istaknuo je danas kako je u taj projekt upisano 13 objekata s područja Vodnjana te da se za te objekte prati potrošnja energije i vode, a na temelju evidencije moći će se, kako je rekao, "smanjiti troškovi za energiju i vodu kroz mjere energetske efikasnosti".

"Od iznimne je važnosti da budemo svjesni koliko možemo uštedjeti energije i kontrolirati potrošnju energenata te sustavno raditi na edukaciji, pogotovo naših najmlađih kroz ovlaštene institucije", poručio je Vitasović.

Koordinatorica Projekta gospodarenja energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj Anita Klanac istaknula je kako je Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj još od 2006. godine, a od 2009. rade po regijama.

Provođenjem projekata, dodala je, postupno se uvelo sustavno i temeljito praćenje potrošnje energije na određenim objektima, čime se podiže svijest o mogućnostima uštede energenata i energije samim osvješćivanjem njihovih korisnika.

"Za sada je propisano praćenje i certificiranje javnih objekata iznad tisuću četvornih metara, a nakon toga će se vjerojatno obveza certificiranja morati izvršiti i na objektima manjih površina", istaknula je Klanac.

Projekt "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj" uvodi sustavno gospodarenje energijom u gradove i županije potičući primjenu načela energetske učinkovitosti u zgradama koje su u vlasništvu grada ili županije, to jest u onima za koje grad ili županija plaćaju račune za potrošnju energenata i vode.

U slučaju Vodnjana u projekt su ušli vrtići, poduzetnički inkubator, zgrada Gradske uprave, mjesne zajednice, muzej, Omladinski dom u Peroju te Dom mladih u Vodnjanu, istaknula je viša stručna suradnica za gospodarstvo i projekte Europske unije u Vodnjanu Moira Drandić.

"Grad Vodnjan radi na prikupljanju dokumentacije za fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije te očekujem da će se financijskim sredstvima iz strukturnih fondova EU-a i suradnjom s potencijalnim investitorima takvi projekti moći i realizirati", zaključio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

(Hina) xdspo ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙