FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Vinković prozvao Vladu za nepoštivanje demokracije

Autor: rkor
ZAGREB, 24. travnja 2013.(Hina) - HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković (HDSSB) večeras je u Saboru "sumrakom demokracije" nazvao negativno mišljenje Vlade na prijedlog saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu da se Novi Vinodolski uvrsti u brdsko-planinska područja.

Odbor je to predložio kroz dopunu Zakona o brdsko-planinskim područijima, nakon što mu se za zahtjevom za uvrštavanje Novog Vinodolskog u brdsko-planinska područja obratio gradonačelnik tog grada Oleg Butković.

U obrazloženju Odbora navodi se da, prema podacima iz popisa stanovništva provedenog 2011., Novi Vinodolski ima ukupno 5.131 stanovnika te u odnosu na površinu od 261,33 metara četvornih njegova gustoća naseljenosti iznosi 19,63 stanovnika na kilometara četvorni, čime ispunjava uvjete za uvrštenje u brdsko-planinsko područje.

Vlada u negativnom mišljenju ističe da je Novi Vinodolski razvrstan u IV. skupinu jedinica lokalne samouprave i ima indeks razvijenosti od 119,6 posto te spada među 50 najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave.

Navodi i da je izmjenama i dopunama zakona iz 2003. godine - kod utvrđivanja kriterija za stjecanje statusa brdsko-planinskih područja temeljenog na kriteriju vrijednosti geomorfološkog indeksa - određeno da taj status ne mogu steći obalne jedinice lokalne samouprave.

U Banskim dvorima napominju da sam priobalni položaj Novog Vinodolskog u suvremenim uvjetima predstavlja značajni razvojni potencijal.

Vinković je u raspravi takav Vladin stav nazvao nasiljem nad demokracijom. "Ovo je Belfast u Hrvatskom saboru, onaj krvav Belfast", ocijenio je i naglasio da Novi Vinodolski ispunjava sve uvjete da bude uvršten u brdsko-planinska područja.

Vlada svojim stavom, smatra, zakon tumači po političkoj podobnosti.

Hrvatski sabor zaključio je današnje zasjedanje.

(Hina) xrkor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙