FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar turizma Lorencin s čelnicima 'turističkih' sindikata

Autor: tmis
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Ministar turizma Darko Lorencin sa suradnicima razgovarao je danas u Ministarstvu turizma prvi put u svom mandatu s čelnim ljudima Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikata Istre i Kvarnera o aktualnoj problematici u sektoru i važnosti partnerskih odnosa i suradnje.

O tom sastanku Ministarstvo turizma je izvijestilo putem svog weba, a STUH putem objave za medije.

Iz Ministarstva navode da je ministar čelnim ljudima sindikata koji djeluju u turizmu iznio prioritete u budućem radu Ministarstva naglasivši im i da ih vidi kao partnere u realizaciji mjera i aktivnosti iz Strategije razvoja turizma do 2020. koja će se uskoro naći na raspravi i usvajanju u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je i važnost pripreme Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma 2014.-2018., izmjena zakonodavnog okvira planiranih za ovu godinu, kao i o privlaćenju novih investicija bez čega nema jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma.

Razgovarali su i o važnosti korištenja EU fondova, dok je o privatizaciji ministar Lorencin kazao da je cilj do kraja ove godine privatizirati 13 društava u većinskom državnom vlasništvu, navode iz Ministarstva.

Iz STUH-a su izvijestili da su s ministrom razgovarali o neprivatiziranim i turističkim društvima u predstečajnim nagodbama, kao i standardima rada te njihovom oživotvorenju u praksi kako bi se ti standardi učinili obveznim za sve poslodavce u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva.

Dotakli su se i teme posebnih ugovora o radu odnosno problemu menadžerskih ili bruto ugovora, kao i važnosti cjeloživotnog učenja o čemu, kako ističu iz STUH-a, već postoji projekt STUH-a i HUP-a kojemu je Ministarstvo voljno pružiti potporu.

Predstavnici STUH-a na čelu s predsjednikom Eduardom Andrićem naglasili su i potrebu što skorijeg donošenja zakona kojim bi se regulirala raspodjela dobiti tvrtki ne samo na vlasničku i visoku upravljačku strukturu već i na radnike.

To su obrazložili time što mnoge hotelske tvrtke ostvaruju dobit, naročito u Istri, pa STUH smatra da bi se raspodjela dobiti trebala odnositi i na radnike, kao što je slučaj u mnogim europskim državama.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙