FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava Croatia Airlinesa sklopila KU s dva sindikata

Autor: dduk
ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Uprava Croatia Airlinesa potpisala je novi kolektivni ugovor (KU) sa Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Odredbe novoga kolektivnog ugovora, koji vrijedi do 31. prosinca 2014., primjenjuju se od 1. travnja ove godine, kaže se u priopćenju.

U Croatia Airlinesu ocjenjuju da novi kolektivni ugovor znatno pridonosi osiguravanju financijske stabilnosti i dobrobiti kompanije, ali i svih zaposlenika. S ostatkom sindikata Uprava Croatia Airlinesa spremna je nastaviti pregovore o sklapanju KU-a, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je program restrukturiranja pokrenut s ciljem konsolidiranja poslovanja i osiguravanja potrebnih uvjeta za postizanje stabilnosti i opstojnosti tvrtke, a značajan dio mjera koje se sukladno programu restrukturiranja moraju provesti odnose se na ostvarivanje ušteda u poslovanju.

Stoga Croatia Airlines ne može pristati na produženje svih postojećih prava predviđenih kolektivnim ugovorom koji je istekao 31. ožujka, osobito na nove zahtjeve sindikata koji se odnose na povećanje materijalnih prava, jer bi se time izravno ugrozilo restrukturiranje kompanije.

U Croatia Airlinesu naglašavaju da temeljna prava radnika utvrđena Pravilnikom o radu i ostalim internim aktima tvrtke nikada nisu bila dovedena u pitanje, a Uprava izražava nadu kako će uskoro postići dogovor i s preostalim sindikatima.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) danas je izvijestio da pristaje na smanjenje plaće kroz smanjenje vrijednosti boda te odustaje od svih materijalnih zahtjeva iznesenih u postupku pregovora.

Croatia Airlines bi trebala proći kroz postupak restrukturiranja, čemu SKOZ želi doprinijeti uštedama koje su potrebne, ali smatra da se uštede trebaju postizati pravedno i linearno, što je moguće jedino kroz smanjenje vrijednosti boda, ističu u SKOZ-u.

Uprava je, prema tvrdnjama tog sindikata, većinu ušteda odlučila provesti na pravima kabinskog i letačkog osoblja koji čine samo 30 posto radnika, rezanjem plaća i primanja više od 40 posto. SKOZ tvrdi da Uprava time želi zadržati veći broj radnika za koje je utvrđeno da su višak i izbjeći smanjenje plaća rukovodećeg kadra.

Ne prihvati li Uprava ponuđeno smanjenje plaća kabinskog osoblja, Sindikat će biti prisiljen pristupiti organizaciji sindikalnih akcija, izvijestio je SKOZ.

Hrvatski sindikat prometnih pilota ranije je izvijestio da piloti Croatia Airlinesa nisu prihvatili ponuđeni KU po kojem bi im plaće pale više od 20 posto, te je najavio štrajk pilota ako im Uprava nacionalnog avioprijevoznika ne ponudi bolji kolektivni ugovor.

Predsjednik sindikata Zoran Bilić rekao je Hini da su piloti odbili prijedlog novog KU-a, a kako su kolektivni pregovori prekinuti 28. ožujka te je pokrenut proces mirenja, to znači da mirenje nije uspjelo te će uslijediti štrajk, no datum štrajka još nije određen.

(Hina) xduk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙