FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažni poslovni rezultati potaknuli skok cijena dionica na europskim tržištima

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su poskočili, poduprti snažnim rezultatima poslovanja europskih tvrtki i očekivanjima daljnjeg popuštanja monetarne politike u eurozoni s obzirom na mješovite makrogospodarske pokazatelje.

Londonski indeks FTSE ojačao je u takvim okolnostima za 1,3 posto, na 6.363 boda, a frankfurtski DAX 1,57 posto, dosegnuvši 7.595 bodova. Na najvećem dobitku bio je pariški CAC, poskočivši za 2,58 posto, na 3.746 bodova.

Među najvećim pojedinačnim dobitnicima bili su proizvođači čipova ARM i STMicroelectronics, sa skokom cijena dionica od 8,6 odnosno 5,7 posto. ARM je objavio bolju dobit nego što se očekivalo, dok je STMicro izvijestio o naznakama oporavka tržišta i očekuje da će novi proizvodi povećati prodaju u drugoj polovini godine.

Od gospodarskih pokazatelja iz eurozone u fokusu je bio indeks menadžera nabave (PMI) londonske istraživačke tvrtke Markit. Podaci za travanj ukazuju na poboljšanje na tržištima eurozone koja su ranije bila slaba, a to se poglavito odnosi na Francusku s obzirom da je njezina kriza u travnju ipak ublažena nakon oštrog pogoršanja u ožujku, najgorem mjesecu od 2009.

Neugodno iznenađenje bili su pak podaci iz Njemačke koju je u travnju pogodio oštar pad aktivnosti nakon što je dosad uspješno odolijevala krizi.

Trgovci smatraju da su slabi njemački podaci povećali izglede za daljnjim monetarnim poticajima u eurozoni, moguće u vidu smanjenja kamatnih stopa već na novom sastanku idući tjedan.

"Bundesbanka bi mogla biti nešto više sklona mjerama koje se tiču kamatnih stopa. I dalje postoji vjerojatnost da dođe do sniženja kamatnih stopa", kazao je jedan europski trgovac dionicama.

Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se još proizvođač luksuznih roba Richemont, sa skokom dionica od 6,4 posto, nakon što je signalizirao da mu je godišnja dobit uvećana za trećinu u odnosu na godinu ranije.

Današnjim dobitnicima pridružili su se farmaceutski divovi Novartis, Sanofi i Roche, koji su uvelike pridonijeli skoku europskih burzovnih dionica.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na gubitku 0,3 posto, zaključivši poslovanje na 13.530 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙