FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry će se sastati s Karzaijem i Pakistancima u Bruxellesu

Autor: bcav
BRUXELLES/KABUL, 22. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry bit će domaćin sastanka afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia i visokih pakistanskih dužnosnika u srijedu u Bruxellesu na kojem će pokušati ublažiti napetosti oko granice i zastalog mirovnog procesa, objavili su dužnosnici

Bit će to jedan u nizu sastanaka između Afganistana i Pakistana pod američkim pokroviteljstvom, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Afganistan je izrazito frustriran ponašanjem Pakistana u mirovnom procesu u kojem sudjeluju i talibani, ocjenjujući da Islamabad želi nestabilni Afganistan nakon povlačenja stranih borbenih snaga 2014. Kabul optužuje Islamabad da pruža utočište talibanskom vodstvu u gradu Quetti.

Početkom ovoga mjeseca, nezadovoljstvo Afganistanaca izazvala je gradnja pakistanske vojne postaje u graničnoj pokrajini Nangarharu za koju afganistansko ministarstvo obrane tvrdi da se nalazi na teritoriju Afganistana.

Kerry je rekao da će se na sastanku razgovarati o prijenosu odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage, što bi omogućilo prekid borbenih operacija snaga NATO-a. Američki dužnosnici nadaju se da Kerry, koji je u dobrim odnosima s Karzaiem, može privesti obje strane za pregovarački stol i ostvariti konstruktivan napredak.

Karzaijev glasnogovornik potvrdio je ranije da će Karzai otputovati na razgovore u Bruxellesu koji će uslijediti nakon višetjednih napetosti s Pakistanom uzduž njihove 2.600 kilometara duge granice.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙