FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: korejska napetost nikomu ne koristi

Autor: vmrs
PEKING, 13. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Li Keqigang rekao je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju koji je u posjetu Kini, da jačanje napetosti na korejskom poluotoku nije ni u čijem interesu, objavila je u subotu državna televizija.

"Sve su strane odgovorne za očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i moraju odgovarati za posljedice", prenijela je televizija Lijevu izjavu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je u subotu Sjedinjene Države na zajednički napor radi jačanja sigurnosti cyberspacea, prenijela je državna novinska agencija Xinhua. Nužan je miran i objektivan dijalog dviju zemalja o cyberspaceu, rekao je Wang Kerryju. Peking i Washington zadnjih se mjeseci uzajamno optužuju za velike cyber napade. SAD tvrdi da su napadi iz Kine usmjereni na američke vladine i korporativne računalne mreže te krađu vladinih i komercijalnih podataka.

SAD i Kina slažu se i o potrebi denuklearizacije korejskog poluotoka, rekli su nakon sastanka američki državni tajnik John Kerry vodeći kineski diplomat Yang Jiechi.

Kerry se u subotu sastao s kineskim čelnicima i pokušao ih nagovoriti da prisile Sjevernu Koreju na ublažavanje ratoborne pozicije i postupno se vrate nuklearnim pregovorima.

Tijekom prvog posjeta Kini na dužnosti državnog tajnika Kerry nije tajio želju da se Kina aktivira u odnosu sa Sjevernom Korejom koja je u zadnjih nekoliko tjedana više puta nuklearnim ratom prijetila Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

Kao glavni sjevernokorejski trgovinski partner, financijska potpora i neka vrsta diplomatskog saveznika, Kina ima jedinstvenu priliku upotrijebiti svoj utjecaj na tu siromašnu i izoliranu državu, rekao je u petak navečer Kerry u glavnome gradu Južne Koreje Seulu, uoči puta u Peking.

"Gospodine predsjedniče, ovo su važna vremena, riječ je o velikim izazovima na Korejskom poluotoku, riječ je o Iranu i njegovu nuklearnom oružju, o Siriji i Bliskome istoku, te o gospodarstvima diljem svijeta kojima treba poticaj", rekao je Kerry kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu.

U razgovoru s novinarima prije toga ni Kerry ni kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nisu izrijekom spomenuli Sjevernu Koreju, ali Wang je rekao da je Kerryjev posjet "došao u presudnom trenutku".

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙