FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kapetanović: Neum mogući prometni čep prema jugu Hrvatske

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. travnja 2013.(Hina) - Predstojeća turistička sezona mogla bi dovesti do prometnog zagušenja na području Neuma zbog pojačanog pograničnog nadzora prouzročenog ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, upozorio je u u ponedjeljak Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose dodajući da se radi na pronalaženju rješenja.

"Kako sada stvari stoje, objektivno bi se moglo dogoditi da Neum bude 'čep'", kazao je Kapetanović novinarima u Sarajevu dodajući kako upravo stoga na ovom problemu ubrzano radi poseban savjetodavni tim u kojemu su stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Europske komisije.

"Oni sada rade na rješavanju pitanja teritorijalnog diskontinuiteta Hrvatske i prolaska kroz Neum", kazao je Kapetanović.

Konzultanti koje je angažirala Europska komisija u suradnji sa stručnjacima dvije zemlje pokušat će utvrditi je li najbolje rješenje most, cestovni koridor, tunel ili nešto treće, no dok se to ne riješi Neum objektivno može biti problem, konstatirao je ovaj bosanskohercegovački diplomat.

"Problem prije svega može imati Hrvatska s aspekta turističke sezone, a mi ćemo učiniti sve s naše strane da to olakšamo, no svi znamo kako je Neum konfiguriran", kazao je Kapetanović.

Pitanje prijevoza roba u južni dio Hrvatske načelno je riješen tako što je dogovoreno stavljanje carinski plombi na kamione koji prolaze kroz područje Neuma pa je omogućeno njihovo prometovanje bez dodatnog carinskog nadzora. Ostaje, međutim, pitanje uske prometnice koja prolazi kroz sam Neum, a i do sada je u jeku turističke sezone predstavljala usko grlo zbog činjenice da su i na ulazu i na izlazu s teritorija BiH potrebne provjere putnika čak i ako su oni samo u tranzitu.

Komentirajući ukupne napore koje BiH poduzima u cilju priprema za ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, Kapetanović je kazao kako su proteklih mjeseci pojačani napori ne bi li se osiguralo stvaranje tehničkih preduvjeta za nesmetan promet roba i ljudi.

"U ljeto ulazimo nešto rasterećeniji no nema prostora za preveliki optimizam, posebice kada je riječ o izvozu proizvoda iz BiH na tržište EU", kazao je Kapetanović.

BiH i Europska unija još uvijek pregovaraju i o zahtjevima Hrvatske da joj se i nakon 1. srpnja omogući izvoz u BiH bez carinskih opterećenja, a Kapetanović je kazao kako će Sarajevo pri donošenju konačne odluke imati u vidu prije svega interese svojih proizvođača, ali i iskustva drugih zemalja koje su napuštale zonu slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA) radi ulaska u EU.

"No sve ovo rješavamo u duhu dobrosusjedskih odnosa pa treba vidjeti i što su interesi Hrvatske na tom planu. Mislim da možemo naći jednu aritmetičku sredinu koja bi zadovoljila i Hrvatsku i BiH", kazao je Kapetanović.

Najbolji posao, kako pojašnjava ovaj dužnosnik, obavljen je kroz dogovor o prolazu kroz Neum i o pristup luci Ploče za robe iz BiH jer će njene tvrtke preko Ploča moći nastaviti nesmetani izvoz u treće zemlje.

"Hrvatska će zadržati slobodni prolaz kroz Neum i to je jako važno pa moćemo kazati da smo sačuvali duh i slovo sporazuma iz 1999. godine", kazao je Kapetanović.

(Hina) rmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙