FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIH predstavio rezultate ispitivanja o transparentnosti rada javne uprave u VŽ

Autor: skal
VARAŽDIN, 3. travnja 2013. (Hina) - Gotovo sedamdeset posto građana Varaždinske županije zna za Zakon o pravu na pristup informacijama, rekao je na današnjem predstavljanju rezultata ispitivanja o transparentnosti rada javne uprave u Varaždinskoj županiji Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatske ocjenjujući taj postotak "spektakularnim rezultatom".

I dok velika većina Varaždinaca zna za taj zakon, samo njih 15 posto odlučilo je tražiti informacije od tijela javne vlasti, a polovica njih uglavnom je bila zadovoljna dobivenim odgovorima. Najvećim problemom ocijenio je to što deset posto ispitanika smatra da - ako i postave pitanje - od tijela javne uprave neće dobiti odgovor.

"U uređenome demokratskom društvu na svako pitanje upućeno tijelima javne vlasti treba stići i odgovor. Od toga je jedino izuzeto pitanje nacionalne sigurnosti ili ugrožavanje istražnih radnji", objasnio je Petrović.

Kako bi se povećao broj stanovnika Varaždinske županije koji će postavljati pitanja tijelima javne uprave, Transparency International Hrvatske će u suradnji s javnom upravom Varaždinske županije u sljedećih nekoliko mjeseci provoditi "projekt podizanja transparentnosti rada javne uprave".

"U Varaždinskoj županiji 'letvica' je podignuta jako visoko što se tiče svijesti građana o pravu na pristup informacijama i bit će teško postići još bolje rezultate, ali ne sumnjamo u pozitivan rezultat na kraju projekta", rekao je Petrović.

Polovicom mjeseca održat će se sastanak sa svim čelnicima općina i gradova u županiji kako bi se istaknula važnost otvaranja javne uprave građanima. Do listopada će se održati mnoge tribine i okrugli stolovi kako bi se građani upoznali s tim zakonom te načinom kako tražiti informacije od tijela javne uprave, rekao je najavljujući aktivnosti u sklopu projekta.

Rezultati istraživanja u Varaždinskoj županiji u svim su segmentima iznad prosjeka Hrvatske, a slični su rezultatima istraživanja provedenim u Zaboku 2010. godine.

"Dijelovi Hrvatske koji su više od 100 godina bili pod upravom Austro-Ugarske pokazuju jako dobre rezultate kad je u pitanju pravo na pristup informacijama te veliku osviještenost građana o tome. Slika je sve lošija prema istoku i jugu", zaključio je Zorislav Antun Petrović.

(Hina) xskal yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙