FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: promjena teritorijalnog ustroja - konsenzusom

Autor: hsup
RIJEKA, 17. travnja 2013. (Hina) - Promjena teritorijalnog ustroja ne može biti jednostrana politička odluka, nego odluka donesena konsenzusom političkih stranaka jer ne moramo ponavljati pogreške iz 1993. godine, rekao je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća u sadašnjem sastavu.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku pitao je gradonačelnika, podsjetivši da su na jučerašnjoj proslavi obljetnice grada gradonačelnik i bivši gradonačelnik, sada ministar financija Slavko Linić, kritizirali teritorijalni ustroj Hrvatske, jesu li prespavali prosinac 2011. i to što su od tada na vlasti te je li posao vlasti da predlaže rješenja ili da kuka nad vlastitom sudbinom.

Obersnel je odgovorio kako nije prespavao i da ne živimo u partijskoj državi te da pitanje teritorijalnog preustroja nije samo pitanje Rijeke, nego i ostalih sredina.

"Rijeci je nanesena nepravda koja je možda bila politički motivirana", rekao je Obersnel i dodao da je Vlada RH pokrenula proces preustroja i decentralizacije, da je osnovano povjerenstvo te kako vjeruje da će "u dogledno vrijeme" biti ponuđeno rješenje.

Dodao je da je grad, unatoč tome što je sveden na 8,5 posto bivše riječke općine i što je u Rijeci ostalo samo 11 posto industrije bivše općine, uspio provesti određene promjene i tranzicije, povećati lučko područje i područje industrije.

Švoriniću je poručio kako mu je žao da kao mladi političar podupire donošenje odluka metodom sjekire, a on mu je pak na to odgovorio kako je "legitiman i stav da promjene nisu potrebne, ali to javnost treba znati".

U nastavku Josip Rupčić iz HDZ-a pitao je što je s ugovaranjem dvaju tankera za zadarsku Tankersku plovidbu u "3. maju", o čemu je gradonačelnik nedavno govorio.

Obersnel je odgovorio kako je HBOR osigurao novac za Tankersku plovidbu, koja o tom poslu pregovara s upravom "3. maja" te je upitao Rupčića: "Jeste li možda počeli proizvoditi brodske lance i propelere ili ih i dalje uvozite iz Kine?"

Rupčić je rekao kako Obersnel ne zna ništa o industriji, da te elemente visoke tehnologije nitko u Hrvatskoj ne može proizvoditi te da je pitanje što će radnici "3. maja" sutra raditi, na što mu je Obersnel odgovorio da pamti da su se brodski lanci i propeleri proizvodili u Rijeci, ali, dodao je, "očito je lakše prodavati uvozne proizvode jer je tako lakše ubrati maržu".

Odgovarajući na vijećnička pitanja, Obersnel je rekao da gradska uprava radi na osiguravanju uvjeta za dolazak mnogobrojnih ljudi na otvorenje Islamskog centra.

Na pitanje o sigurnosti podzemne garaže u Starome gradu, rekao je kako na to ne može odgovoriti te da iz jedinoga službenog odgovora "proizlazi da jest, ali pravo će se stanje znati nakon ispitivanja koje provodi privatni investitor i očitovanja građevne inspekcije".

Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je raspravama o izvješću o stanju sigurnosti u 2012., prijedlogu strategije kulturnog razvitka Rijeke od 2013. do 2020. te o isticanju kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. i drugim temama.

(Hina) xhsup ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙