FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: 20 godina nakon utemeljenja grada Rijeke proračun trostruko veći

Autor: dsil
RIJEKA, 16. travnja 2013. (Hina) - Gradski proračun povećan je za gotovo tri puta, a gradska imovina za 2,5 puta pa je sada više od sedam milijarda kuna, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na svečanoj akademiji kojom je danas proslavljena 20. obljetnica utemeljenja grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel rekao je, govoreći na svečanosti u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja o razdoblju utemeljenja grada 1993. godine, da je u taj postupak grad krenuo s polazištima koja mu nisu išla u prilog. Naveo je da je teritorijalnim razgraničenjima jedinica lokalne samouprave Rijeci ostalo samo 8,5 posto površine dotadašnje riječke općine i tek 11 posto njezinih radnih i industrijskih zona.

Od konstituiranja Gradskog vijeća do sada gradski proračun povećan je za gotovo tri puta, a gradska imovina za 2,5 puta pa je sada više od sedam milijarda kuna, istaknuo je Obersnel.

Razdoblje tranzicije promijenilo je ekonomsku strukturu grada jer su propale mnoge velike riječke tvrtke i nestala radna mjesta koja su nosila sigurnost, ali su otvoreni novi gospodarski subjekti, mali i srednji, rekao je i dodao da riječko gospodarstvo, unatoč krizi, pokazuje otpornost i inovativnost.

Obersnel je kao dva velika projekta najvažnija za razvoj grada istaknuo Sveučilišni kampus, bitan primjer ulaganja u znanje i mlade, te Rijeka Gateway projekt koji, kako je rekao, ove godine doživljava novi zamah ulaganjima u lučke kapacitete. U sklopu ulaganja u komunalnu infrastrukturu grada od 2000. godine izgrađeno je 400 kilometara nove plinovodne mreže, a samo u zadnje četiri godine 45 kilometara vodovoda i odvodnje, rekao je Obersnel.

Novi zamah dobiva i riječka kultura osnutkom ustanova i organizacijom manifestacija te uređenjem povijesne graditeljske baštine u gradu, a razvija se i urbani turizam te je znatno promijenjena slika Rijeke kao turističkoga grada, rekao je gradonačelnik.

Prvi riječki gradonačelnik u samostalnoj Hrvatskoj i sadašnji ministar financija Slavko Linić podsjetio je na doba osnutka grada. Istaknuo je da se nova lokalna samouprava morala ustrojiti u ratnom razdoblju, razdoblju brige o prognanicima i loše gospodarske situacije. "U tom razdoblju državna vlast nije bila sklona ovdašnjoj lokalnoj samoupravi pa je ona bila previše razbijena u teritorijalnoj podjeli bez sagledavanja tada postojećih gospodarskih pa i povijesnih cjelina", rekao je ministar Linić i ocijenio da je tadašnji zakon kojim je regulirano to područje također bio loš.

Unatoč tome, vrlo brzo smo organizirali lokalnu upravu i sačuvali imovinu građana knjiženjem tadašnje državne imovine, istaknuo je i dodao da su nedostatke zakona rješavali kompromisom i dogovorom.

Također je istaknuo da je na tom području pokrenuta inicijativa koaliranja na lokalnoj razini kad je o tome, kako je rekao, malo tko razmišljao. "Nastojali smo uskladiti različite političke opcije i u tome uspjeli. U razvoju Rijeke znatnu ulogu su odigrale i nacionalne manjine i vjerske zajednice", rekao je ministar Linić.

(Hina) xdsil ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙