FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica oštro pale

Autor: neba
NEW YORK, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi zabilježili najveći dnevni pad od studenoga prošle godine, što je posljedica oštrog pada cijena zlata, nafte i drugih sirovina, nakon slabih gospodarskih podataka iz Kine.

Dow Jones indeks pao je 1,79 posto, na 14.599 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,30 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 2,38 posto, na 3.216 bodova. To je njihov najveći dnevni pad od predsjedničkih izbora u SAD-u 7. studenoga prošle godine.

Na prodaju dionica ulagače je natjerao podatak da je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju usporio na 7,7 posto na godišnjoj razini, sa 7,9 posto u prethodnom kvartalu, što je ispod očekivanja i otvara pitanje kakva je situacija u globalnom gospodarstvu.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, usporavanje rasta tamošnjeg gospodarstva izazvalo je bojazan od slabljenja potražnje za sirovinama, stoga su jučer oštro pale njihove cijene.

Cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je više od 2,5 dolara, na 88,70 dolara po barelu, najnižu razinu od polovice prosinca. Cijena unce zlata pala je, pak, više od 140 dolara, zaronivši po prvi puta nakon dvije godine, ispod razine od 1.400 dolara.

Zbog toga su se dionice u rudarskom i energetskom sektoru našle pod snažnim pritiskom. S&P indeksi tih sektora potonuli su 3,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,64 posto, na 6.343 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 7.712 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 3.710 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙