FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - U utorak je na Wall Streetu S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom, no gubici su ublaženi pred kraj trgovanja, nakon što je ciparski parlament odbio prijedlog oporezivanja depozita u bankama.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 14.455 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 1.548 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.229 bodova.

U nedostatku značajnijih poticajnih vijesti, burzovni su indeksi većinu dana proveli u minusu. No, gubici su ublaženi nakon što je ciparski parlament odbio prijedlog eurozone i MMF-a da uvede do 10 posto poreza na štedne uloge u bankama, ako želi dobiti paket pomoći od 10 milijardi eura.

Premda su ministri financija eurozone ublažili ton i ponudili ciparskim vlastima da od poreza izuzmu štedne uloge do 100 tisuća eura, čija je sigurnost zajamčena u cijeloj EU, parlament je poručio da prijedlog međunarodnih kreditora smatra ucjenom i racijom na bankarskim sredstvima.

Ipak, nastavljaju se pregovori o pomoći Cipru, kako bi izbjegao bankrot, a iz eurozone je zatražen protuprijedlog kako ta država kani namaknuti potrebna sredstva.

Odbijanje prijedloga o oporezivanju štednje u bankama ublažilo je strahovanja ulagača da bi štediše i u drugim članicama eurozone mogli pohrliti u banke kako bi izvukli svoje depozite.

„No, bez obzira na ishod glasanja u ciparskom parlamentu, problem i dalje postoji. Nitko ne zna kako će se provesti financijsko restrukturiranje Cipra“, kaže Nicholas Colas, strateg u tvrtki ConvergEx Group.

Zabrinuti ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Nakon što je u ponedjeljak skočio više od 18 posto, jučer je VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija porastao dodatnih 7,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 6.441 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 7.947 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 3.775 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙