FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na Wall Streetu oprezni zbog ciparske krize

Autor: neba
NEW YORK, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni zbog mogućeg masovnog odljeva kapitala s Cipra i posljedica toga na bankarske sustave drugih članica eurozone.

Dow Jones oslabio je 0,23 posto, na 14.526 bodova, a S&P 500 indeks 0,06 posto, na 1.562 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,12 posto, na 3.256 bodova.

Pod najvećim je pritiskom bio bankarski sektor. KBW indeks tog sektora skliznuo je 0,6 posto jer se ulagači plaše odljeva novca iz ciparskih banaka.

Dok su se dogovarali uvjeti međunarodne pomoći Cipru od 10 milijardi eura, u sklopu kojih će se oporezivati štedni ulozi iznad 100.000 eura, tamošnje su banke bile zatvorene, a s poslovanjem će ponovno započeti u četvrtak.

Kako bi se spriječio masovni odljev kapitala, ciparsko ministarstvo financija izdalo je jučer uredbu o strogom ograničavanju kretanja kapitala.

Ulagači se plaše i da će štediše iz drugih članica eurozone početi povlačiti novac iz banaka, u strahu da će se model spašavanja Cipra primjenjivati i u drugim zemljama tog bloka.

No, podaci koji ukazuju na jačanje gospodarstva SAD-a, kao i izuzetno labava monetarna politika američke središnje banke Feda i dalje podržavaju tržište, pa se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću oko najviših razina u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.387 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 posto, na 7.789 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 3.711 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙